Jonangi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jonangi
Jonangi.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Intia
Määrä uhanalainen
Rodun syntyaika erittäin vanha
Alkuperäinen käyttö pienriistan metsästys
Nykyinen käyttö metsästys-, vahti- ja paimenkoira
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Väritys fawn, keksinruskea, suklaanruskea, musta, valkoinen tai brindle

Jonangi on intialainen koirarotu.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi jonangia

Jonangi tuo mieleen bullterrierin, mutta toisin kuin tämä ei ole tanakka eikä vanttera. Se on tyypillinen alkukantainen paariakoira, ja sillä on monta piirrettä jotka ovat yhteisiä kyseiselle rotutyypille kaikkialla maailmassa. Ehkäpä eniten jonangia muistuttava rotu on basenji - ei länsimaissa tavattu näyttelyihin jalostettu tyyppi, vaan alkuperäinen afrikkalainen kyläkoira.

Otsa on rypistynyt, häntä ohut ja kiertynyt ja korvat tulppaanimaiset. Karvapeite on äärimmäisen lyhyt, käytännössä karvaton, ja hieno. Väreistä hyväksytää fawn, keksinruskea, suklaanruskea, musta ja valkoinen. Myös brindle hyväksytään.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on rohkea ja alkukantainen ja suhtautuu varautuneesti vieraisiin. Se on yhden miehen tai yhden perheen koira. Se on erittäin seurallinen omistajiaan kohtaan. Se ei yleensä hauku, mutta pitää basenjin tapaan jodlausta muistuttavaa ääntä. Aivan kuten basenjin ja dingon kohdalla, myös jonangi-nartulla on juoksu vain kerran vuodessa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonangi on alkuperäisrotu, jota esiintyy kaikkialla Itä-Intiassa Bengalista Kanyakumariin. Maan itärannikolla on vanhat kauppasuhteet Kaakkois-Aasian kanssa, minkä vuoksi rodun esi-isien uskotaan saapuneen muinaisina aikoina Kolleru-järvelle Kaakkois-Aasiasta. Sitä käytetään pienriistan metsästykseen, vartiointiin ja ankkojen paimentamiseen.

Rotu on kuolemaisillaan sukupuuttoon, mutta sitä yritetään elvyttää. Ihmiset tappavat monia sen edustajia, koska villinä se syö kalaa, minkä vuoksi kyläläiset pitävät sitä uhkana bisneksilleen ja ovat alkaneet hävittää sitä.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Jonangi