John Smith (painija)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Smith (s. 9. elokuuta 1966) on yhdysvaltalainen entinen vapaapainija, kaksinkertainen olympiavoittaja ja nelinkertainen maailmanmestari.

Smith aloitti painiuransa vuonna 1971. Vuonna 1983 hän saavutti juniorien MM-hopeaa 60 kilogramman sarjassa. Vuonna 1984 hän voitti 57-kiloisten sarjan omassa ikäluokassaan maailmancupissa, ja sijoittui seuraavana vuonna ikäluokassaan 62-kiloisten sarjassa MM-pronssille.

Vuonna 1986 Smith voitti kultamitalin Hyvän tahdon kisoista. Seuraavana vuonna hän voitti kultamitalin Pan-Amerikan kisoissa kuten myös syksyllä Clermont-Ferrandin MM-kisoissa, missä hän kukisti loppuottelussa neuvostoliittolaisen Hazar Isajevin. Vuonna 1988 Smith voitti kultamitalin Soulin olympiakisoissa, missä hän päihitti loppuottelussa niin ikään neuvostoliittolaisen Stefan Sarkisjanin. Vuonna 1989 Smith sijoittui maailmancupissa sarjassaan toiseksi. Syksyllä hän voitti kultamitalin Maritgnyn MM-kisoissa. Loppuottelussa vastassa oli Kanadan Gary Bohay. Smith voitti maailmanmestaruuden myös seuraavana vuonna Tokion MM-kisoissa, missä hän kukisti finaalissa Bulgarian Rosel Vasilevin. Samana vuonna hän voitti sarjansa myös Hyvän tahdon kisoissa.

Vuonna 1991 Smith voitti Havannassa pidetyistä Pan-Amerikan kisoista kultamitalin. Samaten hän voitti sarjansa maailmancupissa ja syksyllä Varnan MM-kisoissa voitti uransa neljännen maailmanmestaruuden päihitettyään loppuottelussa Italian Giovanni Schillacin. Smith päätti uransa 1992 Barcelonan olympialaisiin ja kultamitaliin, jonka hän saavutti voitettuaan loppuottelussa Iranin Askari Mohammedianin.

Kaikkiaan Smith saavutti kansainvälisellä tasolla sata voittoa ja kärsi vain viisi tappiota. Nykyisin hän toimii Oklahoman osavaltion yliopiston painijoukkueen, jonka riveissä itsekin aikoinaan paini, päävalmentajana. Kansallisella tasolla Smith saavutti aikanaa Yhdysvaltain amatööriurheiluliiton mestaruudet vuosina 1987 ja 1988.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]