John Kirk Townsend

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Kirk Townsend (10. elokuuta 1809 Philadelphia6. helmikuuta 1851 Washington D.C.) oli yhdysvaltalainen luonnontieteilijä, lintutieteilijä ja keräilijä.

Townsendin vanhemmat olivat Charles Townsend ja Priscilla Kirk. Vuonna 1833 kasvitieteilijä Thomas Nuttall kutsui hänet Nathaniel Jarvis Wyethin toiselle tutkimusretkelle Kalliovuorille ja Tyynenmeren rannikolle Oregoniin ja Havaijille. Vuosina 1835–1836 hän toimi lääkärinä Vancouverissa.

Palattuaan retkeltä Townsend kirjoitti raportin The Narrative of a Journey across the Rocky Mountains to the Columbia River and a Visit to the Sandwich Islands (Boston, 1839). Townsend osallistui John James Audubonin kirjan American Ornithology kirjoittamiseen ja monet kuvaukset ovat peräisin hänen kynästään.

Townsend toimi joitakin vuosia Smithsonian-instituutin lintuosastolla. Washingtonissa hän opiskeli hammaslääketiedettä ja kutsui itseään sittemmin tohtoriksi.

Townsend keräsi ja nimesi useita tieteelle uusia lintulajeja, kuten preeriatyllin (Charadrius montanus), lännenkiitäjän (Chaetura vauxi), kirjopreeriasirkun (Calcarius ornatus), viiksikerttulin (Dendroica nigrescens), kuusikerttulin (Dendroica townsendi) ja marunamatkijan (Oreoscoptes montanus). Townsendin kunniaksi on nimetty liuskerastuli (Myadestes townsendi), viiksikerttuli, pensassiiseli (Spermophilus townsendii), townsendinmaaorava (Tamias townsendii), oregonintaskurotta (Thomomys townsendii), niittykontiainen (Scapanus townsendii), vancouverinruohomyyrä (Microtus townsendii) ja valkohäntäjänis (Lepus townsendii).

Townsend lahjoitti lintukokoelmansa Smithsonian-instituutille vuonna 1842. Hän oli Philadelphian luonnontieteellisen akatemian jäsen.