Joe Hill

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lauluntekijää. Kirjailija Joe Hillistä on eri artikkeli.
Joe Hill

Joe Hill, (alk. Joel Emmanuel Hägglund; tunnettu myös nimellä Joseph Hillström) (7. lokakuuta 1879, Gävle, Ruotsi19. marraskuuta 1915 Utah, Yhdysvallat) oli radikaali amerikanruotsalainen lauluntekijä ja Industrial Workers of the World -järjestön ammattiyhdistysaktiivi. Hilliä syytettiin murhasta Utahin osavaltiossa, ja hänet teloitettiin ampumalla kiistanlaisessa oikeudenkäynnissä annetun tuomion mukaisesti.

Vuonna 1902 Yhdysvaltoihin muuttanut Hill teki tunnetuksi käsitteen "piirakka taivaassa", joka viittaa poliittisesti konservatiivisten saarnaajien kehotukseen keskittyä palkintoja sisältävään tuonpuoleiseen sen sijaan, että pyrittäisiin kohentamaan elinoloja jo maan päällä.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolemansa jälkeen Joe Hillistä on tullut yksi folkmusiikkiliikkeen legendoista. Häntä on kuolemansa jälkeen kunnioitettu muun muassa erilaisin postimerkein ja musiikkikappalein. Esimerkiksi Rage Against the Machinen kitaristi Tom Morello, folklaulaja Joan Baez ja punkyhtye Anti-Flag ovat tehneet Hillistä kertovan kappaleen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]