Turun ylioppilasteatteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turun ylioppilasteatterin julkisivu.

Turun ylioppilasteatteri on Turussa toimiva harrastajateatteri, joka perustettiin vuonna 1959. Teatteri tuottaa vuosittain 4–5 näytelmää sekä kabaree-esityksen vapunaattona. Teatterilla on noin 100 jäsentä ja se järjestää esitysten lisäksi myös teatterialan koulutusta. Teatterin riveistä on vuosien varrella noussut monia teatterialan ammattilaisia ja suunnannäyttäjiä.

Turun ylioppilasteatterin näyttämö on toiminut nykyisissä tiloissaan osoitteessa Linnankatu 23 Aurajoen rannassa vuodesta 1979 alkaen. Teatterin toimisto muutti viereiseen rakennukseen vuonna 2008.

Teatterin ylintä päätäntävaltaa pitää hallussaan vähintään kaksi kertaa vuodessa kokoontuva jäsenkokous. Kokouksissa jäsenistö valitsee sekä ohjelmiston että päätöksiä toimeenpanevan johtokunnan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun ylioppilasteatteria edelsi vuonna 1952 perustettu kerho Turun Ylioppilasnäyttelijät. Vasta kahta vuotta myöhemmin se teki ensimmäisen julkisen esityksensä Jean Anouilh’n näytelmästä Jeanette ja Romeo. Turun ylioppilaslehden kriitikon mukaan puutteita oli jopa vuorosanojen osaamisessa.[1]

Kerho toimi epäsäännöllisesti ja ajoittain toiminta taukosi kokonaankin. Vuonna 1958 ohjaajaksi saatiin Turun Vapaanäyttämön Pentti Siivonen, minkä jälkeen toiminta muuttui pian säännölliseksi ja teatteri perustettiin. Siivosen ensimmäinen ohjaus oli Kerjäläisooppera. Vuonna 1965 teatteri vieraili Saksan ylioppilasteatterifestivaaleilla ja sai kiitosta Kyösti Kelhän ohjaamilla näytelmillä Kihlaus ja Münchhausen.[1]

Teatteri toimi alkuun monissa eri paikoissa, kuten luentosaleissa ja urheilutiloissa. Vuonna 1967 teatteri sai omat tilat Lounais-Suomen Maalaistentalosta, jossa se toimi vuoteen 1979 saakka. Tällöin toiminta siirtyi nykyiseen tilaan, jonka teatterin jäsenistö remontoi yhdessä Turun kaupungin kanssa. Kesäteatteria Turun ylioppilasteatteri on tehnyt vuodesta 1967 alkaen.

1980-luvulla Turun ylioppilasteatterin tulkinta Per Olov Enquistin näytelmästä Tribadien yö sai menestystä Monacossa harrastajateatterien maailmantapahtumassa. Eeva-Liisa Mannerin Toukokuun lumi esitettiin vierailuilla Tartossa ja Bratislavassa. Peräkkäisinä vuosina 1986 ja 1987 teatteri toimi kansainvälisen ylioppilasteatterifestivaalin isäntänä,[1] ja kotimainen Ylioppilasteatterifestivaali on järjestetty Turussa vuonna 2002 sekä Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011.

Vuonna 1999 teatterin toiminta oli vaakalaudalla, kun kaupunki lopetti teatterirakennuksen vuokratuen. Turun ylioppilasteatteri selvisi kuitenkin kassakriisistä ja sai järjestettyä taloutensa niin, että tila säilyi sen käytössä. Uusi tilakriisi syntyi vuonna 2007, kun kaupunki laittoi rakennuksen myyntiin. Joulukuussa 2007 Turun Yliopistosäätiö osti tilan ja teatterin toiminta saattoi jatkua. Vuonna 2009 teatteri vietti 50-vuotisjuhliaan.[1]

Turun ylioppilasteatteri joutui perumaan Samuel Beckettin näytelmän Godota odottaessa esitykset juuri ennen ensi-iltaa maaliskuussa 2018, sillä oikeuksien omistaja Beckettin perikunta ei hyväksy näyttelijävalintaan tehtyä muutosta, että miesrooleja näyttelisivät naiset.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Pajula, Raili: ”Ylioppilasteatteri saa voimaa amatöörien rohkeudesta”, Suomen Turku 4/2007 s. 10.
  2. Kaksi suomalaista teatteria joutui perumaan esityksensä vaihdettuaan miehet naisiin: "Käsittämätöntä, että tällainen rajoittuneisuus on mahdollista" Yle Uutiset. 8.3.2018. Viitattu 30.5.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]