Jobie Dajka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jobie Dajka
Henkilötiedot
Syntynyt 11. joulukuuta 1981
Bourke
Kuollut 7. huhtikuuta 2009
Adelaide
Kansalaisuus  Australia
Pyöräilijä
Lempinimi Wheels
Laji ratapyöräily
Rooli ajaja
Ajajatyyppi sprintteri
Suurimmat voitot

Keirinin maailmanmestaruus 2002

Mitalit
Maa:  Australia
Miesten pyöräily
Ratapyöräilyn MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Ballerup 2002 keirin
Hopeaa Hopeaa Antwerpen 2001 joukkuesprintti
Hopeaa Hopeaa Ballerup 2002 eräajo
Hopeaa Hopeaa Ballerup 2002 joukkuesprintti
Hopeaa Hopeaa Stuttgart 2003 eräajo
Hopeaa Hopeaa Stuttgart 2003 keirin
Pronssia Pronssia Los Angeles 2005 eräajo

Jobie Dajka (11. joulukuuta 1981 Bourke, Uusi Etelä-Wales, Australia7. huhtikuuta 2009 Adelaide, Etelä-Australia) oli australialainen ratapyöräilijä.

Dajka saavutti ratapyöräilyn junioreiden MM-kilpailuissa 1998 hopeaa joukkuesprintissä. Vuoden 1999 kisoissa hän sai kultaa eräajossa ja joukkuesprintissä sekä pronssia kilometrin aika-ajossa.

Dajka sai ensimmäisen aikuisten arvokisamitalinsa kuuluttuaan Australian hopeajoukkueeseen Antwerpenin MM-kilpailujen joukkuesprintissä 2001. Samana vuonna hän voitti keirin-ajon maailmancup-osakilpailun Ipohissa. Ballerupin MM-kilpailuissa 2002 hän voitti kultaa keirinissä ja sai hopeaa eräajossa ja joukkuesprintissä. Manchesterin kansainyhteisön kisoissa hän saavutti kultaa joukkuesprintissä ja pronssia eräajossa. Stuttgartin MM-kilpailuissa 2003 hän sijoittui toiseksi eräajossa ja keirinissä.

Vuonna 2004 Dajka voitti keirinin maailmancup-osakilpailun Sydneyssä. Häntä ei kuitenkaan valittu Australian joukkueeseen Ateenan olympialaisiin valehtelun vuoksi. Hän ei ollut kertonut käynnissä olleissa dopingtutkimuksissa ottaneensa vitamiinia ruiskeena. Dajkaa ei varsinaisesti epäilty dopingista, mutta olympiajoukkueesta putoaminen oli hänelle niin kova isku, että hän sairastui masennukseen ja alkoholismiin.

Dajka teki paluun maajoukkueeseen 2005. Hän voitti eräajon Australian mestaruuden ja saavutti samassa lajissa pronssia Los Angelesin MM-kilpailuissa. Hän sai kuitenkin kolmen vuoden kilpailukiellon hyökättyään Australian maajoukkueen päävalmentajan Martin Barrasin kimppuun. Rangaistus lyhennettiin sittemmin vuoden mittaiseksi.

Dajka löydettiin kuolleena kotoaan 7. huhtikuuta 2009. Poliisin mukaan kuolemaan ei liittynyt epäselvyyksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]