Joanna Bogdanoff

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joanna Bogdanoff
Henkilötiedot
Syntynyt16. joulukuuta 1980 (ikä 43)
Helsinki

Joanna Bogdanoff (s. 16. joulukuuta 1980 Helsinki) on suomalainen kilpakarateka ja katutaiteen tutkija.[1]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bogdanoffin vanhemmat ovat Regina Bogdanoff ja Pentti Kulmala, isoisä on Orvo Bogdanoff. Bogdanoff kiinnostui jo lapsena taistelulajeista, samoin piirtämisestä ja kirjoittamisesta. Hän näki 11-vuotiaana televisiosta ohjelman karatesta, mutta vasta vuoden 1995 alussa hän sai isältään luvan aloittaa karateharrastuksen Tapanilan Erässä. Samoihin aikoihin hän kirjoitti myös ensimmäisen pitkän kertomuksen, josta syntyi myöhemmin idea kokonaiselle kirjasarjalle.

Vuosien saatossa karatesta tuli yhä tärkeämpi osa hänen elämäänsä, ja hänen saavutettuaan vuoden 1999 lopulla karaten sinisen vyön (2.Kyū) heräsi kiinnostus omien taitojen kokeilemiseen myös kilpailutatameilla. Valmentaja löytyi oman kotisalin tutuista ohjaajista, ja kova kilpailuun harjoitteleminen alkoi.

Ensimmäisiin karatekilpailuihin Bogdanoff osallistui vuonna 2000 Renshinkanin karatesalilla Helsingissä. Hän otteli yli 14-vuotiaiden tyttöjen sarjassa ja saavutti heti ensimmäisistä kilpailuista pronssia. Samoihin aikoihin hän aloitti lasten karateharjoituksien ohjaajana.

Aikuisikä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 20-vuotias Bogdanoff osallistui ensi kerran nuorten suomenmestaruuskilpailuihin ja sai pronssia. Samoihin aikoihin hän kävi Ruotsissa ja tutustui soryu-karateen sekä osallistui ruotsalaiseen Kodomo Cup -kilpailuun, jonka hän voitti. Saman vuoden huhtikuussa hän osallistui ensi kerran aikuisten suomenmestaruuskilpailuihin, josta saavutti hopeaa. Toukokuussa Ruotsissa järjestetyissä Ring Pokalen -kilpailuissa Bogdanoff voitti omassa sarjassaan kultaa ja sai kilpailuissa osoittamiensa taidonnäytteiden johdosta karaten ruskean vyön (1.kyu). Wadō-ryū tyylisuunta vaihtui Soryu-karateen.

Vuoden 2001 lopulla Bogdanoffin nelihenkinen joukkue osallistui joukkuekilpailun suomenmestaruuskilpailuihin ja sai hopeamitalin. Santa Claus team cup -kilpailussa Ruotsissa hän saavutti joukkueensa kanssa kilpailujen mestaruuden. Kilpailu oli hänen toistaiseksi viimeinen kilpailunsa. Kaikkiaan 26 karatekilpailusta vuosina 2000-2002 hän on saanut 9 kultamitalia, 8 hopeamitalia ja 8 pronssia. Vuonna 2003 hänelle myönnettiin soryu-karaten musta vyö (1. dan). Sen jälkeen hän on keskittynyt kirjoittamiseen ja on ollut mukana karaten valmennustoiminnassa.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Budoka N:o 1/2003, 2/2003, 4/2003 ja 4/2004.
  • Vip-lehti, 2/2005lähde tarkemmin?
  • Suomen Karateliiton kilpailutilastot 2000-2002lähde tarkemmin?
  • Soryu Karate, Alberta, Kanada - Soryu Karate Lehti 1-3/2004

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]