João Havelange

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
João Havelange
João Havelange.jpg
Syntynyt 8. toukokuuta 1916 (ikä 100)
Rio de Janeiro, Brasilia
Kansalaisuus brasilialainen
Järjestö Fifa
Titteli Fifan puheenjohtaja (1974–1998)
Edeltäjä Stanley Rous
Seuraaja Sepp Blatter

Jean-Marie Faustin Goedefroid de Havelange (s. 8. toukokuuta 1916 Rio de Janeiro, Brasilia) on brasilialainen urheiluvaikuttaja. Hän toimi kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtajana vuodesta 1974 vuoteen 1998. Hän seurasi tehtävässä englantilaista Stanley Rousia. Havelange on toiminut myös Kansainvälisen olympiakomitean jäsenenä vuodesta 1963.

Havelangen isä muutti Brasiliaan Belgiasta. Hän kuoli Joãon ollessa 17-vuotias. Havelange harrasti nuoruudessaan useita urheilulajeja, kuten uintia ja vesipalloa, ja kilpaili lajeissa myös olympiatasolla. Hän kilpaili Berliinin olympialaisissa vuonna 1936 uinnissa ja Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 hän kuului Brasilian vesipallojoukkueeseen.

FIFA:n puheenjohtajuuden lisäksi Havelange on toiminut myös lukuisissa muissa luottamustehtävissä urheilun parissa. Hän oli muun muassa Brasilian olympiakomitean (Comitê Olímpico Brasileiro) jäsen vuosina 1955–1963 ja Brasilian urheiluliiton (Confederação Brasileira de Desportos) puheenjohtaja vuodet 1958-1973.

Rio de Janeiroon vuoden 2007 Pan-Amerikan kisoja varten rakennettu uusi stadion sai nimekseen Estádio Olímpico João Havelange.

Havelange sai vuonna 2012 tuomion lahjuksen vastaanotosta International Sport and Leisure -yhtiöltä eli ISL:ltä ollessaan Fifan puheenjohtaja. Tuomion antoi Sveitsin korkein oikeus ja sen mukaan Havelangen saaman lahjuksen suuruus on 1,2 miljoonaa euroa. Fifan johdolla on ollut tiedossa, että lahjuksia on maksettu. Samaan aikaan tuomion sai myös hallituksen jäsen, Havelangen entinen vävy Ricardo Teixeira.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.