Jesus Camp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jesus Camp
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Heidi Ewing
Rachel Grady
Tuottaja Heidi Ewing
Rachel Grady
Säveltäjä Force Theory
Pääosat Becky Fischer
Mike Papantonio
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö tekijä Loki Films
jakelu Magnolia Pictures
Levittäjä Magnolia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 15. syyskuuta 2006
Kesto 84 min.
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Jesus Camp on 2006 ensi-iltansa saanut Rachel Gradyn ja Heidi Ewingin ohjaama yhdysvaltalainen dokumenttielokuva. Dokumentti kuvaa miten Pohjois-Dakotan herätyskristilliset helluntailaiset pyrkivät muokkaamaan lasten mieliä hurmoshenkisellä "Jeesus-kesäleirillä". Dokumentissa nähdään muun muassa, miten noin kymmenvuotiaita lapsia pyydetään uhraamaan henkensä Jeesuksen puolesta, liittymään "Jumalan sotureiksi", rukoilemaan Jumalaa pahvisen George W. Bush -hahmon edessä ja pyytämään itkien aborttien kieltämistä.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia nimesi Jesus Camp -dokumentin 23. tammikuuta 2007 ehdolle Oscar-palkinnon saajaksi sarjassa paras dokumenttielokuva. Parhaan dokumenttielokuvan sarjan voitti lopulta Al Goren elokuva Epämiellyttävä totuus. Dokumentti esitettiin ensi kerran Suomessa tammikuussa 2007 DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla. Tekijät ovat painottaneet dokumentin kuvaavan objektiivisesti kesäleirin tapahtumia.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jesus Camp on dokumentti, joka kertoo Becky Fischerin ja hänen järjestönsä organisoimasta Pohjois-Dakotassa järjestettävästä "Kids On Fire" -kesäleiristä. Dokumentti keskittyy kuvaamaan kolmen kyseiselle vuonna 2005 järjestettyyn kesäleirille osallistuneen lapsen elämää ennen leiriä, leirillä ja sen jälkeen.

Kaikki kolme lasta, Levi, Rachael ja Victoria, ovat hartaita herätyskristittyjä huolimatta nuorista i'istään. Levi, joka unelmoi joskus toimivansa pastorina, on jo osallistunut saarnojen pitämiseen erilaisissa herätystapahtumissa. Levi on kotiopetuksessa ja hänen äitinsä esimerkiksi opettaa hänelle luonnontieteitä luomisoppia tukevista kirjoista. Levi saarnaa kesäleirillä ja on melko vakuuttunut elävänsä sen sukupolven aikana, jolloin Jeesus palaa takaisin. Rachael on tyttö, jonka esimerkiksi nähdään dokumentissa jakavan kaduilla traktaatteja ventovieraille ihmisille ja ilmaisevan mielipiteensä siitä, ettei Jumala ole läsnä ei-karismaattisissa kirkoissa, jossa ihmiset laulavat vaisusti muutaman virren ja lähtevät sen jälkeen kotiinsa, toisin kuin heidän hurmoshenkisissä tilaisuuksissaan. Victoria (Tory) on kristillisestä hevimusiikista pitävä tyttö.

Leirin päävetäjä Fischer saarnaa kesäleirillä muun muassa Harry Potterin saatanallisuudesta, miten islaminuskoiset kouluttavat lapsistaan terroristeja, käskee lasten puhdistautua synneistään, korostaa konservatiivisia kristillisiä arvoja ja uskoo lasten olevan avainasemassa muuttamassa maan arvoja takaisin vastaamaan konservatiivisia kristillisiä arvoja.

Dokumentissa näytetään välillä otteita viikoittaista radio-ohjelmaa juontavasta asianajaja Mike Papantoniosta ja hänen juontamassaan ohjelmassa tapahtuvista väittelyistä herätyskristillisten kanssa. Mike Papantonios väittää herätyskristillisten muun muassa muokkaavan lapsia tuleviksi republikaanipuolueen kannattajiksi ja tekevän hallaa demokratialla ja perustuslaissa määrätyn kirkon ja valtion erolle. Dokumentissa on myös ote Levin ja hänen perheensä lomamatkasta Coloradoon, jossa he käyvät kuuntelemassa ihailemaansa nykyisin entistä pastori Ted Haggardia, joka myöhemmin erosi tehtävistään häneen kohdistuneen skandaalin vuoksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]