Jenny Pajunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jenny Maria Pajunen (30. heinäkuuta 1909 Valkeala11. maaliskuuta 1978 Helsinki) oli suomalainen vasemmistolaisessa työväenliikkeessä toiminut ompelija, toimittaja ja kirjailija.

Jenny Pajunen kiinnostui politiikasta kotelotehtaassa työskennellessään. Hän meni naimisiin SKP:hen kuuluneen Paavo Pajusen kanssa, keräsi rahaa Vankien Apu -järjestölle sekä oli mukana lausuntakuorossa ja Helsingin Työväen Näyttämöllä. Paavo Pajusen lähdettyä vapaaehtoisena Espanjan sisällissotaan Jenny Pajunen oli perustamassa Espanjaan lähteneiden omaisten huoltoyhdistystä. Myös Jenny olisi halunnut lähteä Espanjaan, mutta SKP ei halunnut lähettää naisia sotimaan. Myöhemmin hän julkaisi Paavon Espanjasta lähettämiä kirjoituksia muistelmateoksessa Espanja, sinä nuoruutemme. Vuonna 1940 Jenny Pajunen oli Soihtu-lehden toimistonhoitajana.

Talvisodan alettua rintamalle viety Paavo Pajunen loikkasi Neuvostoliiton puolelle ja Jenny Pajunen pidätettiin ja vietiin turvasäilöön. Sodan jälkeen Jenny Pajunen toimi lehti- ja radiotoimittajana, kirjoitti pakinoita ja julkaisi myös muutamia kirjoja.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mitään unohtamatta, romaani. Kansankulttuuri, Helsinki 1962
  • Työvoitto : yksinäytöksinen näytelmä : monologi ja 2 kuvaelmaa. Kulttuurityön keskuksen näytelmiä. Kulttuurityön keskus, Helsinki 1963
  • Kaikki se voittaa. Gummerus 1973
  • Espanja, sinä nuoruutemme, valokuvat Kaj Lindqvist ym. Gummerus 1976

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]