Jeannette Rankin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeannette Rankin

Jeannette Rankin (11. kesäkuuta 1880 Montana18. toukokuuta 1973[1]) oli yhdysvaltalainen republikaanipoliitikko ja aktivisti. Hän oli ensimmäinen nainen, joka valittiin edustajaksi Yhdysvaltain kongressiin.

Rankin valmistui Montanan yliopistosta. Hän muutti vuonna 1908 New Yorkiin sosiaalityöntekijäksi sekä myöhemmin Seattleen, jossa hän opiskeli Washingtonin yliopistossa. Hän oli Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen vuosina 1917–1919 ja 1941–1943. Hän oli naisten äänioikeuden keskeinen puolestapuhuja.[1]

Rankin oli elinikäinen pasifisti ja ainoa kongressin jäsen, joka äänesti Yhdysvaltain toiseen maailmansotaan osallistumista vastaan vuonna 1941. Hän oli myös yksi viidestäkymmenestä ensimmäiseen maailmansotaan liittymistä vastaan vuonna 1917 äänestäneestä edustajainhuoneen jäsenestä. Myöhemmällä iällä hän oli tunnettu Vietnamin sodan vastustaja.

Rankin ei onnistunut pääsemään Yhdysvaltain senaattiin. Hän johti yli 5 000 naisen Jeannette Rankin -prikaatia, joka marssi vuonna 1968 Yhdysvaltain kongressin rakennukseen protestoidakseen Vietnamin sotaa vastaan. Hän kuoli Carmelissa Kaliforniassa 92-vuotiaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jeannette Rankin.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.