Jean Erdman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean Erdman vasemmalla.

Jean Erdman Campbell (20. helmikuuta 19164. toukokuuta 2020 Honolulu)[1] oli yhdysvaltalainen nykytanssija ja koreografi.

Honolulussa, Havaijilla syntynyt Erdman opiskeli Punahou Schoolissa ja sitten Miss Hall's Schoolissa, josta valmistui vuonna 1934. Hän täydensi opintojaan Sarah Lawrence Collegessa ja sai joka kesä tanssinopetusta Martha Grahamilta Bennington Collegessa.

Erdman oli naimisissa Joseph Campbellin kanssa vuodesta 1938 miehen kuolemaan 31. lokakuuta 1987. Hän lopetti työnsä Grahamin balettiryhmässä ja perusti vuonna 1944 omansa. Hän on myöhemmällä urallaan opettanut muun muassa Columbian ja New Yorkin yliopistoilla.

Erdman oli Maya Derenin keskeneräisen Medusa-elokuvan tähti vuonna 1949. Hänelle sävelsivät teoksia muiden muassa John Cage ja Alan Hovhaness; hän teki yhteistyötä myös Henry Cowellin ja Lou Harrisonin kanssa. Hänen tunnetuimpia töitään on The Coach with the Six Insides, joka esitettiin 114 kertaa Broadwayn ulkopuolella vuosina 19621963.

The Two Gentlemen of Verona toi Jean Erdmanille vuonna 1972 parhaan koreografian Tony-palkintoehdokkuuden. Erdman palasi 1970-luvulla Havaijille, jossa hän asuu kuolemaansa asti.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.