Jay Epae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jay Epae, oikealta nimeltään Nicholas Epae (7. maaliskuuta 1933 Manaia, Taranaki, Uusi-Seelanti – 25. heinäkuuta 1994 – 8. syyskuuta 1994) oli uusiseelantilaissyntyinen poplaulaja, joka tuli vuonna 1961 tunnetuksi Pohjoismaissa havaijinkielisestä kappaleestaan Putti Putti.

Epae syntyi Uudessa-Seelannissa. Hänen isänsä oli havaijilainen ja äitinsä maori. Isänsä kautta hän tutustui havaijilaiseen musiikkiin.

Hän muutti vuonna 1957 Yhdysvaltoihin, jossa hän aikoi ryhtyä ammattinyrkkeilijäksi. Ranteen murtuminen katkaisi kuitenkin nyrkkeilyuran ja hän ryhtyi muusikoksi. Hän esiintyi aluksi yökerhoissa, josta levy-yhtiö Mercury löysi hänet. Hänen ensimmäinen levynsä oli hänen oma sävellyksensä Putti Putti, joka levytettiin New Yorkissa. Levy ei menestynyt USA:ssa, mutta Pohjoismaissa siitä tuli erittäin suosittu silloin toiminnassa olleen merirosvoradion Radio Nordin soittaessa sitä ahkerasti. Levy nousi Suomessa ja Ruotsissa listojen ykköseksi ja pysyi Suomessa ykkösenä peräti kolme kuukautta. Siitä tehtiin useita suomenkielisiä versioita, joista parhaiten menestyi Kai Lindin levytys.

Epae yritti jatkaa vielä havaijilaisella linjalla levyttämällä kappaleen Hula-cha, mutta se ei enää menestynyt missään, ja mies painui unholaan. Hän muutti myöhemmin Australiaan, jossa eli lopun elämäänsä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.