Jason X

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jason X
Jason x.jpg
Ohjaaja James Isaac
Käsikirjoittaja Todd Farmer
Tuottaja Noel Cunningham
Sean S. Cunningham
Geoff Garrett
James Isaac
Marilyn Stonehouse
Säveltäjä Harry Manfredini
Kuvaaja Derick V. Underschultz
Leikkaaja David Handman
Pääosat Lexa Doig
Lisa Ryder
Chuck Campbell
Jonathan Potts
Melyssa Ade
Kane Hodder
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Crystal Lake Entertainment
Friday X Productions
Levittäjä New Line Cinema
Netflix
Ensi-ilta 26. huhtikuuta 2002
Kesto 93 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 11 milj. $
Tuotto 16 951 798 $
Edeltäjä Jason Goes to Hell: The Final Friday
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Jason X on vuonna 2001 valmistunut yhdysvaltalainen kauhuelokuva. Elokuvan on ohjannut James Isaac ja pääosissa ovat Kane Hodder ja Lexa Doig. Elokuva on Perjantai 13. -elokuvasarjan kymmenes osa. Jason X on neljäs ja viimeinen elokuva, jossa Kane Hodder näyttelee Jasonia.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa, kun Jason Voorhees on saatu kiinni ja viedään Camp Crystal Laken tutkiumuslaitokseen. Hänelle tehdään kokeita ja lopuksi laitetaan kahleisiin. Kun tutkimuslaitoksen eräs tiedemiehistä menee armeijan joukkojen kanssa katsomaan Jasonia, yrittää Jasonin tutkimusta johtanut tutkija Rowan LaFontaine estää heitä ja yrittää puhua heille järkeä, mutta turhaan. Eristetyssä tilassa (missä Jason on) vetää yksi sotilaista kankaan pois Jasonin päältä, mutta kankaan alla onkin häntä vahtinut vartija. Jason yllättää heidät ja tappaa jokaisen. Rowan pakenee Jason kannoillaan kryoniikka (syväjäädytys) kammioon. Rowan onnistuu lukitsemaan Jasonin kammioon ja jäädyttämään hänet, mutta Jason ehtii iskeä machetensa oven läpi Rowaniin. Rowan ei ehdi kuolla, sillä aukosta tullut kaasu jäädyttää hänetkin.

400 vuotta myöhemmin vuonna 2455, tulevaisuuden ihmiset saapuvat saastuneeseen maahan ja löytävät molemmat jäädytettyinä. He vievät Rowanin ja Jasonin avaruusasemaan. He parantavat Rowanin, mutta Jason todetaan kuolleeksi. Rowan varoittaa heitä Jasonista, mutta jälleen kerran turhaan, sillä Jason herää henkiin ja aloittaa tappamisen. Avaruusaseman vartijat ryhtyvät pysäyttämään Jasonia, mutta Professori Lowe haluaa hänet elävänä. Vartijat eivät kuitenkaan kuuntele ja lähtevät tappamaan Jasonin. Jason kuitenkin tappaa heidät. Aseman eloonjääneet päättävät lähteä avaruusaluksilla pakoon, mutta Jason tuhoaa senkin suunnitelman ja tappaa osan heistä.

Eloonjääneet alkavat olla toivottomia, mutta androidi KM-14 käy Jasonin kimppuun ja voittaa tämän. Hänen kehonsa vaurioituu todella pahasti ja Jason kuolee. Kuitenkin hän kaatuu pöydälle, joka pystyy kehittyneellä teknologialla parantamaan vaikeitakin vammoja ja näin syntyy uusi ”Super-Jason”. Super Jason käy eloonjääneiden kimppuun ja tappaa heistä pari. Muut yrittävät paeta avaruusalukseen, joka saattuu olemaan lähellä. Super Jason kuitenkin seuraa ja on pääsemässä alukseen, mutta eräs heistä pidättelee Jasonia, kunnes muut pääsevät pakoon. Avaruusasema räjähtää ja Super Jason palaa maan ilmakehässä. Hänen muuttunut maskinsa putoaa erääseen järveen ja taustalla soi tuttu Perjantai 13. -elokuvasarjan tuttu kuiskaava ääniefekti.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jason Voorhees/Super Jason[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jason on säälimätön sarjamurhaaja, jonka tulevaisuuden ihmiset löysivät syväjäädytettynä ja veivät avaruusasemalle. Kun Jason suli, hän aloitti tappamisen. Erään henkilön sanoma osui oikeaan: "Hän on Jason Voorhees, pysäyttämätön tappokone".

Kun Jason jäi alakynteen tapellessaan androidia vastaan ja hänen ruumiinsa vaurioittui todella pahasti ja hänessä ei näkynyt minkäänlaisia elonmerkkejä. Hän kuitenkin kaatui konepöydälle, jolla pystyi parantamaan vakavia vammoja. Hänestä tuli lähes kuolematon Super Jason, jonka keho on robottimaisemman näköinen ja maski ei muistuta enää jääkiekkomaskia. Super Jason kuoli palaessaan maan ilmakehässä ja hänen maskinsa putosi erääseen järveen.

Rowan LaFontaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rowan on samalta ajalta kuin Jason. Hän onnistui houkuteltua Jasonin jäädytyskammioon ja jäädyttämään hänet, mutta Jason ehti iskeä machetensa oven läpi Rowaniin. Rowan ei ehtinyt kuolla, sillä aukosta kaasu jäädytti myös hänetkin.

Tulevaisuuden ihmiset sulattivat ja paransivat Rowanin, kun hän heräsi yritti Rowan varoittaa heitä Jasonista, muuta turhaan. Myöhemmin tulevaisuuden ihmiset pelastivat hänet monta kertaa. Rowan jäi eloon täpärästi.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kane Hodder  Jason Voorhees  
 Lexa Doig  Rowan LaFontaine  
 Chuck Campbell  Tsunaron  
 Jonathan Potts  Professori Lowe  
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.