Japaninmahonia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japaninmahonia
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Ranunculales
Heimo: Happomarjakasvit Berberidaceae
Suku: Mahoniat Mahonia
Laji: japonica
Kaksiosainen nimi

Mahonia japonica
(Thunb.) DC.

Synonyymit

Berberis japonica (Thunb.) Spreng.

Katso myös

  Japaninmahonia Wikispeciesissä
  Japaninmahonia Commonsissa

Japaninmahonian hedelmiä

Japaninmahonia (Mahonia japonica) on happomarjakasvien (Berberidaceae) heimoon, mahonioiden (Mahonia) sukuun kuuluva kasvilaji. Nimestään huolimatta japaninmahonia on kotoisin Kiinasta, eikä Japanista, mutta lajia on viljelty Japanissa laajalti.

Japaninmahonia on ainavihanta pensas, joka kasvaa tavallisesti noin kaksi metriä korkeaksi ja kahdesta kolmeen metriä leveäksi. Sen lehdet ovat parilehdykkäiset ja voivat kasvaa noin 45 cm pitkiksi. Kussakin lehdessä on 7–19 lehdykkää, jotka ovat noin 10 cm pitkiä, tummanvihreitä, nahkamaisia, muodoltaan pitkulaisia tai suikeita ja laidoiltaan terävähampaisia. Kukinnot ovat siirottavia tai nuokkuvia, 10–20 cm pitkiä terttuja ja niissä on tuoksuvia keltaisia kukkia. Laji kukkii aikaisin keväällä maalis–huhtikuussa. Kukista kehittyy loppukeväästä tai alkukesästä vahapintaisia viinirypäleitä muistuttavia hedelmiä, jotka muuttuvat kypsyessään sinimustiksi. Hedelmät ovat lintujen mieleen.

Japaninmahoniaa voi kasvattaa koristekasvina ja se sopii istutettavaksi muun muassa ryhmiin tai pensasaidaksi. Japaninmahonia kasvaa parhaiten kosteassa, mutta hyvin vettä läpäisevässä maaperässä puolivarjoisella tai täysin varjoisella paikalla. Etenkin kasvualueensa pohjoisosissa laji voi menestyä myös täydessä auringon valossa. Yksittäin kasvavat pensaat tuottavat huonosti hedelmiä, ja paremman hedelmätuotannon saadakseen tulee istuttaa vähintään muutamia pensaita lähekkäin. Laji muodostaa maarönsyjä ja voi alkaa levitä niiden avulla ympäristöönsä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]