Mahoniat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mahoniat
Japaninmahonia (Mahonia japonica)
Japaninmahonia (Mahonia japonica)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ranunculales
Heimo: Happomarjakasvit Berberidaceae
Suku: Mahoniat Mahonia
Nutt.
Katso myös

  Mahoniat Commonsissa

Mahoniat (Mahonia) on happomarjakasvien (Berberidaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun kuuluu 45 lajia, joiden lisäksi sukuun on kuvattu suunnilleen saman verran muitakin lajeja, mutta näiden taksonominen asema on toistaiseksi epäselvä.[1]

Mahoniat ovat talvivihantia pensaita, joiden oksissa ei ole piikkejä. Lehtiasento on kierteinen ja lehdet ovat parilehdykkäisiä. Kussakin lehdessä on kaksi tai neljä lehdykkäparia sekä yksi päätölehdykkä. Lehdykät ovat hammaslaitaisia ja yläpinnoiltaan kiiltäviä. Kukat sijaitsevat pystyissä ja monikukkaisissa tertuissa. Kukkien terälehdet ovat keltaisia. Hedelmä on väriltään sinimusta marja, jossa on tummanpunainen hedelmäliha.[2]

Suvun lajeista ainakin lännenmahoniaa (Mahonia aquifolium) ja japaninmahoniaa (Mahonia japonica) käytetään puuvartisina koristekasveina.

Mahoniat voivat risteytyä happomarjojen (Berberis) kanssa. Tällainen risteymä on esimerkiksi mahokki eli mahoniahappomarja (× Mahoberberis neubertii).

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Plant List (Mahonia) The Plant List. 2013. Viitattu 27.10.2017. (englanniksi)
  2. Den virtuella floran: Mahonior (Mahonia) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 1.9.2021. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]