Janos Valmunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Janos Valmunen (18. toukokuuta 1970 Uusikaupunki15. elokuuta 1999 Vehmaa[1]) oli suomalainen popmuusikko, jonka single ”Bussipysäkillä” sai 1990-luvulla camp-henkistä kulttimainetta.

Valmunen aloitti musiikkiharrastuksensa soittamalla rumpuja ensin koulunsa kuoroa säestävässä yhtyeessä. Hän meni rumpaliksi tanssiyhtyeeseen ja alkoi tehdä myös taustalaulua ja opetella kitaransoittoa.[2]

Opiskellessaan kauppaopistossa vuonna 1990 Valmunen voitti Auraviihteen järjestämän Ponnahdus pinnalle -laulukilpailun. Samana vuonna ilmestyi ensimmäinen single ”Bussipysäkillä” Ensio Musicin Selecta-levymerkillä[3].

Radio Cityn musiikkipäällikkö Axa Sorjanen halusi, että ”Bussipysäkillä”-kappale soisi kanavalla niin usein, että siitä tulisi hitti. Näin tulisi todistettua, että mistä tahansa laulusta on mahdollista tehdä suosittu soittamalla sitä tarpeeksi radiossa. Tämän jälkeen kappaletta soitettiin kanavalla vähintään kerran kahdessa tunnissa. Single loppui Helsingin levykaupoista, ja levy-yhtiö lähetti niitä lisää Turusta taksin takapenkillä.[4][2]

Tämän jälkeen Valmunen vaihtoi hetkeksi levy-yhtiötä Poko Rekordsille. Yhteistyö jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi synnyttäen vain yhden singlen, ja Valmunen palasi Ensio Musicille.lähde?

Kesällä 1990 Valmunen oli ykköstähti Helsingin Kaivopuistossa järjestetyssä Elmu ry:n ilmaiskonsertissa, jossa hän esiintyi 25 000 ihmiselle.[2][4] Konsertissa esiintyi Janos Valmusen lisäksi muun muassa Frederik, Kolmas Nainen ja Värttinä. Esiintyminen Kaivopuistossa oli Valmusen yhtyeelle vasta toinen julkinen esiintyminen. Ohjelmistoon kuului vain neljä laulua, ja ”Bussipysäkillä” sekä aloitti että lopetti setin. Muitakin esiintymistarjouksia alkoi sadella, mutta niiden sekä levytysten aikataulutusta vaikeutti Valmusen parhaillaan menossa ollut varusmiespalvelus.lähde?

Pian ilmestyi Valmusen albumi, joka sai hittibiisin mukaan nimen Bussipysäkillä. Albumi ei kuitenkaan myynyt hyvin ja Valmunen katosi musiikkibisneksestä, kunnes palasi 1990-luvun lopussa julkaisten yhden singlen ja EP:n, jotka olivat useiden arvostelijoiden mielestä laadullisesti selvästi hänen alkuaikojen tuotantoaan parempia.lähde? Janos Valmunen voitti Kotkan meripäivillä Vuoden merilaulu -kilpailun solistiluokan vuonna 1998.lähde?

Valmunen kuoli moottoripyöräonnettomuudessa Vehmaalla vuonna 1999.[5][6]

Valmunen oli kuollessaan avoliitossa, ja häneltä jäi jälkeen kolme lasta.lähde?

Valmunen sävelsi ja sanoitti itse kaikki omat kappaleensa. Janos Valmusen tekstit olivat teknisesti alkeellisiakenen mukaan?, mutta sisällöllisesti tunteellisia ja yleensä rakkautta ja ystävyyttä käsitteleviä. Valmusen musiikista teki monien mielestä huvittavaakenen mukaan? sanoitustyylin lisäksi se, että hänellä oli usein tapana laulaa aivan äänialansa ylärajoilla ja toisinaan jopa väkisin sen yläpuolella. Itse musiikki hänen lauluissaan oli usein melodista ja laulut olivat säveliltään tarttuviakenen mukaan?. Valmusen tuotanto on myöhemmin saanut jossain määrin myös arvostustakin ja hänen levyistään on tullut keräilyharvinaisuuksia.lähde?

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkinäytteet
Näyte Valmusen tunnetuimman kappaleen "Bussipysäkillä" ensimmäisestä säkeistöstä.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bussipysäkillä / Onnen onginta (1990)
 • Tähti / Tämä maa (1990)
 • Mistä sinut löytäisin / Hei pikku tyttö (1990)
 • Marion / On kesä (1991)
 • Ikuisesti sinun / Itämaa (1997)

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bussipysäkillä (1990)

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sademies (1999)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Arttu Seppänen, Lauantaiessee: Kulttuurieliitin pilkkaama Janos Valmunen oli uusvilpittömyyden edelläkävijä, Helsingin Sanomat 17.8.2019 s. C 6
 2. a b c Sorjanen, Axa: Viihteen erikoismiehet: Timo TA, Jorma Pulkkinen, Eki-setä, Janos Valmunen ja Sepi Kumpulainen, Yle Elävä arkisto 25.4.2014. Viitattu 6.1.2017.
 3. Bussipysäkillä discogs.com. Viitattu 6.1.2021.
 4. a b Lepakkoluola - Lepakon ja Liekkihotellin ihmisiä ja tapahtumia 1940-1999, luettu 4.3.2007 (Archive.org)
 5. Janos Valmusen fanit kokoontuivat muistelemaan laulajaa hänen kuolinpaikalleen Vehmaalle ts.fi. 16.8.2019. Arkistoitu 16.8.2019. Viitattu 3.2.2021.
 6. Viihteen erikoismiehet: Timo TA, Jorma Pulkkinen, Eki-setä, Janos Valmunen ja Sepi Kumpulainen yle.fi. Viitattu 3.2.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]