Elmu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo

Elävän musiikin yhdistys ELMU ry (lyhyemmin Elmu) on helsinkiläinen yhdistys, jonka tehtävä on musiikkikulttuurin ja nuorison hyvinvoinnin edistäminen. Elmu ylläpitää ja järjestää toimintaa Helsingin Hietalahdessa sijaitsevassa musiikki- ja kulttuuritalo Nosturissa.

Elmu oli osa 1970-luvun lopulta alkanutta elävän musiikin yhdistysten aaltoa.

Yhdistyksen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elmun Kansanjuhla Kaivopuistossa 1979, kuva: Harri Ahola

Elävän musiikin yhdistys ELMU ry perustettiin vuonna 17. toukokuuta 1978 päämääränä pelastaa helsinkiläinen musiikkielämä. Yhdistys keskittyi järjestämään yhtyeille harjoitus- ja esiintymistiloja. Muutamassa viikossa Elmulla oli kolmisen tuhatta jäsentä.lähde? Sen toimisto sijaitsi Eerikinkatu 15:ssä, mutta klubeja järjestettiin Polilla (nykyään Lord-hotelli) ja Natsalla (nyk. Kaarle XII), ikärajattomia keikkoja oli ennen Lepakkoa Koiton juhlasalissa (nyk. Teatro).

Elokuussa 1979 yhdistyksen tukikohdaksi vallattiin Ruoho­lahdesta alkoholistien yömajana aikaisemmin toiminut vanha maalivarasto, jota kutsuttiin "Lepakkoluolaksi" tai "Lepakoksi". Samoihin aikoihin järjestettiin myös Kaivopuistossa konsertti, jota kutsuttiin Kansanjuhlaksi.

Vuonna 1985 Elmun ympärillä kokoontui ryhmä, joka haaveili omasta paikallisradioasemasta, jonka avulla kehittyvä populaarimusiikki pääsisi paremmin kuuluviin. Vappuna 1985 aloitti Radio City. Elmu muuttui samalla ammattimaisemmaksi ja kansainvälisemmäksi.kenen mukaan? Elmu myi osuutensa Radio Citystä amerikkalaiselle SBS:lle vuonna 1996, ja radio muutti pois Lepakosta.

Elmun neljäs vaihe alkoi, kun Radio Cityltä vapautuneet tilat täyttyivät. Pienyritysten, käsityöläisten ja Elmun yhteiseloa varjosti kuitenkin Helsingin keskustan laajentuminen länteen. Se nosti Lepakon tontin arvon yli 20 miljoonaan euroon. Elmu ja Lepakko joutuivat luopumaan toimitiloistaan syksyn ja talven 1998 aikana. Kaupunki ehdotti Elmulle korvaavia tiloja Telakkakatu 8:ssa sijaitsevasta Masa Yardsin rakennuksesta. Elmu muutti Nosturiksi ristittyyn rakennukseen loppuvuodesta 1999.

Toimintamuotoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elmun toiminta painottuu epäkaupallisuuteen ja riipumattomuuteen taiteellisista suunnista. Yhdistyksen perustehtäviin kuuluu musiikkikulttuurin ja nuorison hyvinvoinnin edistäminen. Tähän pyritään luomalla kansainvälisiä yhteyksiä, tuomalla esille musiikkikulttuuria, tiedottamalla ja huomioimalla toiminnassa nuorison tarpeita. Elmulle on tärkeää saada Nosturissa toimivat yhteisöt ja yhteistyökumppanit sitoutumaan sen toimintaan.

Elmu pyrkii palvelemaan nuorisoa ja tarjoaa vaihtoehtoisia ja monimuotoisia tapoja lähestyä kulttuuria ja sosiaalisuutta. Se järjestää muun muassa tapahtumia, konsertteja, diskoja, teknoraveja, teatteria ja taidenäyttelyitä. Näiden lisäksi Elmu on jo pitkään järjestänyt festivaali- ja konserttimatkoja muun muassa Roskildeen ja Sweden Rock Festivaliin.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]