James C. Adamson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Craig Adamson
James Adamson.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 3. maaliskuuta 1946 (ikä 73)
Warsaw, New York
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti koelentäjä
Ura
Tyyppi NASAn astronautti
Sotilasarvo eversti, USA
Aika avaruudessa 13 pv. 22 h 21 min.
Lennot
STS-28 STS-28
STS-43 STS-43

James Craig Adamson (s. 3. maaliskuuta 1946 Warsaw, New York) on yhdysvaltalainen NASA:n astronautti ja Yhdysvaltain maavoimien eversti.

James C. Adamson valmistui insinööriksi, ja vuodesta 1969 hän palveli vänrikkinä West Pointissa, kunnes vuonna 1977 saavutti maisterin tutkinnon avaruusteknologiassa Princetonin yliopistossa. Lisäksi hän harjoitteli ääriolosuhteissa selviytymistä sekä sai opintonsa päätökseen Yhdysvaltojen merivoimien koelentäjäkoulussa.

Toimiessaan koelentäjänä hän lensi yli kolmellakymmenellä helikopteri- ja lentokonetyypillä. Vietnamin sodassa Adamson osallistui Indokiinassa Kamputsean operaatioihin vakoilu- sekä johtotehtävissä. Hän on hankkinut myös kaupallisen lentokoulutuksen.

NASAn palveluksessa hän toimi vuodesta 1981 vuoteen 1992, ja vuonna 1988 hänet valittiin Columbia-projektin avaruuslentäjäksi. Hän osallistui tieteelliseen tutkimukseen muun muassa painottomassa tilassa oleskelemisesta ja siihen liittyvistä riskeistä.

Vuodesta 1994 alkaen hän on toiminut muun muassa Lockheed-yhtiön varajohtajana. Hän harrastaa metsästystä, retkeilyä ja hiihtoa ja on myös taitava aseseppä. Hänellä on vaimo ja kolme lasta, ja he asuvat Virginiassa.