James Burton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo arkeologista. Kitaristi James Burtonista kertoo James Burton (muusikko).

James Burton (1788–1862)[1] oli englantilainen arkeologi ja egyptologi. Kuuluisaksi hänet tekivät hänen piirtämänsä kopiot Kuninkaiden laakson hautojen seinämaalauksista.

Lapsuus ja opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Burton syntyi Lontoossa vuonna 1788. Hänen isänsä oli James Haliburton, joka muutti nimensä Burtoniksi. Hänen äitinsä oli Elizabeth Westly.

Burton opiskeli Trinity Collegessa Cambridgessä.[1] Vuonna 1810 hän valmistui humanististen tieteiden kandidaatiksi ja 1815 hänestä tuli filosofian maisteri. Vuosien 1815 ja 1822 välillä hän toimi apulaisena arkkitehdille Sir John Soane. Burton matkusteli ympäri Italiaa Soanen ja tämän sihteerin, Charles Humphreysin kanssa. Matkoillaan hän tapasi useita tuon ajan merkittävimpiä egyptologeja kuten Sir John Gardner Wilkinson, Edward William Lane ja Sir William Gell.

Työura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1822 Burton sai kutsun Pasha Mohammed Alilta ryhtyä mineralogiksi hiiltä etsivään Egyptin geologiseen kartoitukseen. Burton, jolla ei ollut minkäänlaista kokemusta mineralogiasta, erosi tehtävistään 1824. Tällöin hän kiinnostui Egyptin muinaisista monumenteista.

Vuonna 1825 Burton matkusti Niiliä pitkin Kairosta Abu Simbeliin. Matkansa varrella Burton vietti useita kuukausia muinaisen Theban alueella. Hän oli mukana Medinet Habun, Kom Ombon, Assuanin, Filain sekä Karnakin arkeologisissa tutkimuksissa. Lisäksi hän tutki useita Kuninkaiden laakson hautoja. Tuolloin hän löysi KV5:n sisäänkäynnin ja laati alustavan piirustuksen haudan ensimmäisistä huoneista.

Vuosien 1825 ja 1828 välillä Burton julkaisi hieroglyfejä käsittelevän teoksen (Excerpta Hieroglyphica). Burtonin olinpaikasta vuosien 1825 ja 1834 välillä ei ole juurikaan tietoa. Joulupäivänä 1835 hän kuitenkin palasi kotiinsa Englantiin mukanaan eksoottisia eläimiä sekä orjia. Burton oli mennyt naimisiin kreikkalaisen orjan, Andreanan kanssa, jonka hän oli ostanut ensimmäisinä vuosinaan Egyptissä. Hiukan Burtonin kotiinpaluun jälkeen hänen perheensä hylkäsi hänet.

James Burton kuoli Edinburghissa vuonna 1862. Hänen mukanaan hautaan laskettiin hautakirjoitus, jossa luki "innokas Egyptin kielen ja muinaisesineiden tutkija".

Merkittävät saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burton tuli kuolemansa jälkeen parhaiten tunnetuksi useista piirroksista ja hahmotelmista, joita hän laati useista monumenteista ja Kuninkaiden laakson haudoista. Piirrokset ovat erikoisen tärkeitä, koska niitä tutkien voidaan vertailla egyptiläisten monumenttien kuntoa 1800-luvun ja nykypäivän välillä. Burton ei kuitenkaan koskaan julkaissut piirroksiaan, vaan ne tulivat British Museumin haltuun hänen kuolemansa jälkeen.

Viettäessään aikaansa Thebassa hän myös suoritti arkeologisia tutkimuksia Ramses II:n, Ramses III:n ja Amenhotep III:n kuolintemppeleissä sekä Amon-Ra:n temppelissä. Osa hänen löytämistään esineistä, mm. kupariset saranat, ovat yhä näytteillä British Museumissa. Hän oli myös ensimmäinen nykyajan ihminen joka vieraili KV5:ssä. Lisäksi hän saattoi loppuun Giovanni Battista Belzonin aloittamat vallit, jotka suojasivat KV17:ää tulvavedeltä.

Burton keräsi myös laajan kokoelman erilaisia muinaisesineitä, jotka hän joutui kuitenkin huutokauppaamaan 1836 saadakseen velkansa maksetuksi. Vain yksi muumio arkkuineen jäi Burtonin haltuun. Ne ovat nykyisin Liverpoolin museossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b James Burton. British Museum. Viitattu 27.12.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]