Jalkapallokulttuuri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jalkapallokulttuuri tarkoittaa jalkapallon ympärillä tapahtuvaa kulttuuria. Monissa maissa jalkapallosta on tullut niin vahva osa kansallista identiteettiä, että sitä pidetään osana kulttuuria. Lajille on omistettu jopa päivittäin ilmestyviä lehtiä ja pelaajat ovat kaupallisia roolimalleja. Jalkapallo on globalisoitunut, ja lapset haluavat aloittaa lajin harrastamisen vahvan kulttuurin ansiosta.

Jalkapallo yhdistää ihmisiä yli kansallisuusrajojen ympäri maailmaa. Sitä on pelattu sodista huolimatta, ja jokaisella löytyy jonkinlainen mielipide lajista. Neljän vuoden välein järjestettävä The FIFA World Cup eli MM-turnaus on vahvimmin tunteita herättävä ja kansoja yhdistävä turnaus, joka on sekä pelaajille että faneille erittäin tärkeä tapahtuma.

Jalkapallon historia on pitkä ja merkittävä, ja myös kulttuuri on muuttunut sen mukana. Näkemystä jalkapallokulttuurista voidaan helposti muuttaa sen mukaan, kenen näkökulmasta sitä tarkkaillaan.

Fanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannattajalaulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallojoukkueiden kannattajalaulut ovat yleensä syntyneet fanien kynistä. Ne on tehty joukkueen tsemppaamista ja kannustamista tai pelkästään metelin aiheuttamista varten. Osa lauluista on hyvinkin agressiivisia ja kantaaottavia, kun toiset on tehty puhtaasti kannustamista varten. Sekä FIFA että UEFA ovat jakaneet rangaistuksia faneille esimerkiksi liian rasististen kappaleiden takia.

Onnettomuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallon fanikulttuurin takia on tapahtunut useita valitettavia onnettomuuksia. Suurin osa liittyy massojen hallintaan tai puutteelliseen turvallisuuteen. Esimerkkejä ovat esimerkiksi Iso-Britanniassa tapahtuneet Hillsbroughin ja Ibrouxin onnettomuudet.


Pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallon suosio on tehnyt osasta pelaajia enemmän julkisuuden henkilöitä kuin urheilijoita. Jalkapalloilijoiden status on kaupallistunut, ja esimerkiksi sponsorit ovat ottaneet kaiken hyödyn irti julkisuudesta.

Brasilialainen jalkapalloilija Pelé on yksi hyvä esimerkki julkisuutensa hyödyntäneestä pelaajasta. Hän oli uransa aikana hyvin haluttu ja suosittu pelaaja, joka alkoi uransa jälkeen UNICEF- järjestön lähettilääksi. Hän on myös usean globaalin yrityksen myyntimies. Pelé on myös ollut mukana Brasilian politiikassa.

Entinen jalkapalloilija George Weah sai eniten ääniä Liberian presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella vuonna 2005. Hän oli pelaajauransa aikana FIFA world player of the Year, European footballer of the Year ja African Footballer of the Year.

Yksi eniten jalkapallokulttuuria muuttaneista pelaajista on David Beckham. Hänestä tuli kotimaassaam Iso-Britanniassa tyyli-ikoni usein vaihtuvan hiustyylin takia. Hän on naimisissa entisen Spice Girls laulaja Victoria Beckhamin kanssa. Beckham on myös tehnyt mallin töitä, ja tunnetaan parhaiten Armanin alusvaatemallina. Vuonna 2009 jalkapalloilija Cristiano Ronaldo syrjäytti Beckhamin Armanin mallina.

Roolimallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajista on tullut monille roolimalleja, eikä se johdu pelistä eikä saavutuksista. Jalkapallo on pelinä levinnyt ympäri maailmaa, ja monet lapset ja nuoret saavat inspiraationsa jalkapalloon juuri pelaajien kautta. Parhaimpia ja kuuluisimpia jalkapalloilijoita kohdellaan rock-tähtinä vaikka pelilliset suoritukset eivät siihen edellyttäisi. Kummallisin aluevaltaus on Iso-Britannian televisiossa esitetty sarja Footballers' Wives.

Otsikkoihin nousee myös muutamien jalkapalloilijoiden erittäin epäurheilijamainen käytös, mikä pilaa osaltaan koko lajin kuvaa suuren yleisön silmissä. Yksi huono esimerkki pelaajien statuksen nousemisesta on Diego Maradona. Vaikka hänet valittiin FIFA:n vuosisadan pelaajaksi, hän kärsi myös huumeriippuvuudesta. Hänet lähetettiin kotiin vuoden 1994 jalkapallon MM-kilpailuista doping-epäilyn takia.

Jalkapallojoukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueista on tullut amatöörijoukkueiden sijaan suuria yrityksiä, joilla on suuri kaupallinen status. Tämän muutoksen aikana myös pelaajien tulot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

Yhteiskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa maissa jalkapallo itsessään on vahva osa kulttuuria ja kansallista identiteettiä. Jalkapallomenestys säätelee kansojen ja alueiden asukkaiden mielialoja. Esimerkiksi maailmanmestaruus käynnistää valtavan kansallisjuhlan, ja tappion hetkellä tietysti toisin päin. Myös yhteyksiä jalkapallokauden alkamiseen ja loppumiseen on löydettävissä tilastoista. Jalkapalloturnaukset vaikuttavat järjestäjämaan talouteen voimakkaasti.Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1]

[2]

[3]

[4]