Jalkapallokulttuuri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jalkapallokulttuuri tarkoittaa jalkapallon ympärillä tapahtuvaa kulttuuria. Monissa maissa jalkapallosta on tullut niin vahva osa kansallista identiteettiä, että sitä pidetään osana kulttuuria. Lajille on omistettu jopa päivittäin ilmestyviä lehtiä, ja pelaajat ovat kaupallisia roolimalleja. Jalkapallo on kansainvälinen laji, ja lapset haluavat aloittaa lajin harrastamisen vahvan kulttuurin ansiosta.

Jalkapallo yhdistää ihmisiä yli kansallisuusrajojen ympäri maailmaa. Sitä on pelattu sodista huolimatta, ja monilla on jonkinlainen mielipide lajista. Neljän vuoden välein järjestettävät jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut ovat vahvimmin tunteita herättävä ja kansoja yhdistävä turnaus, joka on sekä pelaajille että lajin seuraajille erittäin tärkeä tapahtuma.

Jalkapallon historia on pitkä ja merkittävä, ja myös kulttuuri on muuttunut sen mukana. Näkemystä jalkapallokulttuurista voidaan helposti muuttaa sen mukaan, kenen näkökulmasta asiaa tarkkaillaan.

Fanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannattajalaulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallojoukkueiden kannattajalaulut ovat yleensä syntyneet eri joukkueiden kannattajien kynistä. Ne on tehty joukkueen kannustamista tai pelkästään metelin aiheuttamista varten. Osa lauluista on hyvinkin aggressiivisia ja kantaa ottavia, kun taas toiset on tehty puhtaasti kannustamista varten. Sekä Fifa että Uefa ovat jakaneet rangaistuksia faneille esimerkiksi liian rasististen kappaleiden takia.

Onnettomuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallon fanikulttuurin takia on tapahtunut useita valitettavia onnettomuuksia. Suurin osa liittyy ihmismassojen hallintaan tai puutteelliseen turvallisuuteen. Esimerkkejä tästä ovat Isossa-Britanniassa tapahtuneet Hillsborough’n ja Ibroxin onnettomuudet.

Pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallon suosio on tehnyt osasta pelaajia enemmän julkisuuden henkilöitä kuin urheilijoita. Jalkapalloilijoiden asema on kaupallistunut, ja esimerkiksi sponsorit ovat ottaneet kaiken hyödyn irti julkisuudesta.

Brasilialainen jalkapalloilija Pelé on hyvä esimerkki julkisuutensa hyödyntäneestä pelaajasta. Hän oli uransa aikana hyvin haluttu ja suosittu pelaaja ja alkoi uransa jälkeen Unicef-järjestön lähettilääksi. Hän on myös usean kansainvälisen yrityksen myyntimies. Lisäksi Pelé on ollut mukana Brasilian politiikassa.

Entinen jalkapalloilija George Weah sai eniten ääniä Liberian presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella vuonna 2005. Hän oli pelaajauransa aikana FIFA World Player of the Year, European Footballer of the Year ja African Footballer of the Year.

Eräs eniten jalkapallokulttuuria muuttaneista pelaajista on David Beckham. Hänestä tuli kotimaassaam Isossa-Britanniassa tyyli-ikoni usein vaihtuvan hiustyylin takia. Hän on naimisissa entisen Spice Girls -yhtyeen laulajan Victoria Beckhamin kanssa. Beckham on myös tehnyt mallin töitä, ja hänet tunnetaan parhaiten Armanin alusvaatemallina. Vuonna 2009 jalkapalloilija Cristiano Ronaldo syrjäytti Beckhamin Armanin mallina.

Roolimallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajista on tullut monille roolimalleja, eikä se johdu vain itse pelistä eikä saavutuksista. Jalkapallo on pelinä levinnyt ympäri maailmaa, ja monet lapset ja nuoret saavat innoituksensa jalkapalloon juuri pelaajien kautta. Parhaimpia ja kuuluisimpia jalkapalloilijoita kohdellaan rock-tähtinä, vaikka pelilliset suoritukset eivät sitä edellyttäisi. Eräs erikoisuus jalkapallokulttuurissa on Britannian televisiossa esitetty sarja Pelinaiset (Footballers’ Wives).

Otsikoihin nousee aika ajoin myös muutamien jalkapalloilijoiden erittäin epäurheilijamainen käytös, mikä voi haitata lajin kuvaa suuren yleisön silmissä. Eräs esimerkki pelaajien statuksen nousemisesta on Diego Maradona. Vaikka hänet valittiin FIFA:n vuosisadan pelaajaksi, hän kärsi myös huumeriippuvuudesta. Hänet lähetettiin kotiin vuoden 1994 jalkapallon MM-kilpailuista doping-epäilyn takia.

Jalkapallojoukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueista on tullut amatöörijoukkueiden sijaan suuria yrityksiä, joilla on suuri kaupallinen asema. Tämän muutoksen aikana myös pelaajien tulot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

Yhteiskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa maissa jalkapallo itsessään on vahva osa kulttuuria ja kansallista identiteettiä. Jalkapallomenestys säätelee kansojen ja alueiden asukkaiden mielialoja. Esimerkiksi maailmanmestaruus käynnistää valtavan kansallisjuhlan, ja tappion hetkellä tietysti toisin päin. Myös yhteyksiä jalkapallokauden alkamiseen ja loppumiseen on löydettävissä tilastoista. Jalkapalloturnaukset vaikuttavat järjestäjämaan talouteen voimakkaasti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]