Casuals

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Casuals on 1980-luvulla kehittynyt jalkapallokannattajien alakulttuuri. Huliganismi on myös leimattu kuuluvaksi casuals-kulttuuriin. Alkunsa alakulttuuri sai Englannissa, kun eräät kannattajat alkoivat pukeutua merkkivaatteisiin välttääkseen poliisin huomion. Suomen jalkapallokatsomoissa casualien määrä on hyvin pieni, mutta casuals-kulttuurin suosio on lisääntynyt muun kannattajakulttuurin nousun mukana.

Alkuajat ja 80-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casuals-ilmiö sai alkunsa Englannissa, kun joukkueiden kuten Everton, Liverpool, Nottingham Forest ja West Ham kannattajia tuli takaisin Euroopan cupien vierasmatkoilta pukeutuneena italialaisiin ja ranskalaisiin merkkivaatteisiin. Kyseiset merkkivaatteet oli pääasiassa varastettu kaupoista kannattajien välisten mellakoiden aikana. Mellakat olivat tavallisia englantilaisten kannattajien vieraillessa ulkomailla. Alussa näin pukeutuivat huligaanit ja firmojen jäsenet, jotka halusivat välttää poliisin huomion, koska ilmiön alkuaikoina suurin osa huligaaneista pukeutui skinhead-tyylisiin vaatteisiin. Ajan myötä casuals-kulttuuri kehittyi suureksi ilmiöksi ja eri muodit vaihtuivat nopeasti. Ilmiö vaikutti myös brittiläiseen nuorisokulttuuriin. Casuals-kulttuurin "kulta-aika" oli 80-luvun loppupuolella, mutta sen suosio ja huliganismiin liittynyt väkivalta alkoivat haihtua rave- ja acid house -kulttuurien tullessa Englantiin. Myös hallituksen toimet huliganismia vastaan vaikuttivat casuals-kulttuurin suosion laskuun.

Casualien suosimia vaatemerkkejä 1980-luvulla olivat muiden muassa Fila, Farah, Fiorucci, Pepe Jeans, Benetton, Sergio Tacchini, Ralph Lauren, Lyle & Scott, Le Coq Sportif, Ellesse, Lacoste, Kappa, Kickers, Pringle of Scotland, Adidas, Puma ja Slazenger. Myös suomalaisen Luhdan takit olivat 1980-luvun loppupuolella suosittuja casualien keskuudessa .

1990-luku ja nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvun puolivälissä casuals-kulttuurin suosio nousi jälleen, mutta pukeutumistyyli oli hieman muuttunut. Monet kannattajat pitivät casual-vaatetusta ikään kuin univormua, joka erotti heidät tavallisten kannattajien joukosta. Merkit kuten Aquascutum, Stone Island, Burberry sekä Lacoste ja Paul & Shark olivat suosittuja jokaisen firman keskuudessa.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen casualit alkoivat käyttää huomaamattomampia vaatemerkkejä erottuakseen tavallisista kannattajista sekä merkeistä, jotka poliisi oli huomioinut. Uudet merkit kuten One True Saxon, Prada, Façonnable, Fake London Genius ja 6876 tulivat suosioon.

Muita tunnettuja merkkejä, jotka ovat olleet casualien suosiossa, ovat muun muassa Henri Lloyd, Lambretta, Armani, CP Company, Adidas, Fjällräven, Hugo Boss, Fred Perry, Park Lane ja Ben Sherman

Casualit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeen casual-kulttuuri rantautui vuosituhannen vaihteessa maan ensimmäisten "mobien", SPH:n (Jokerit ensin jääkiekossa, myöhemmin myös jalkapallossa), 116% Boysien (FC Jokerit) ja Lahen Poikien (FC Lahti), perustamisen myötä. Nykyään casualeja löytyy etenkin jalkapallon puolella lähes jokaisesta kannattajaryhmästä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]