Jacob Bekenstein

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jacob Bekenstein
Jacob Bekenstein vuonna 2009.
Jacob Bekenstein vuonna 2009.
Syntynyt 1. toukokuuta 1947 (ikä 68)
México, Meksiko
Asuinpaikka Israel
Kansallisuus israelilaisyhdysvaltalainen
Tutkimusala teoreettinen fysiikka
Instituutti Jerusalemin heprealainen yliopisto
Tutkinnot Princetonin yliopisto (FT, 1972)
Väitöstyön ohjaaja John Wheeler
Tunnetuimmat työt mustien aukkojen termodynaamikka

Jacob David Bekenstein (hepreaksi ‏יעקב בקנשטיין‎; s. 1. toukokuuta 1947) on israelilais-yhdysvaltalainen fyysikko.[1] Hänen työnsä yhdessä Stephen Hawkingin kanssa johtivat mustien aukkojen termodynaamikan tutkimiseen. Bekenstein on tutkinut paljon informaation ja gravitaation välistä yhteyttä. Bekenstein on Jerusalemin heprealaisen yliopiston teoreettisen fysiikan Polak-professori, Racahin fysiikkainstituutin professori ja Israelin tiedeakatemian jäsen.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bekenstein syntyi Meksikon pääkaupungissa Méxicossa vuonna 1947. Hän aloitti opinnot Polytechnic Universityssä, New Yorkissa. Hän suoritti siellä sekä kandidaatin tutkinnon että maisterin tutkinnon samana vuonna, 1969. Sen jälkeen hän jatkoi opintoja Princetonin yliopistossa väitellen vuonna 1972 filosofian tohtoriksi.

Vuonna 1972 Berkenstein ehdotti, että mustilla aukoilla on oltava tietty entropia. Samalla hän yleisti termodynamiikan toisen pääsäännön mustille aukoille. Molemmat tulokset tuli vahvistetuksi myöhemmin, kun Stephen Hawking julkaisi tuloksensa Hawkingin säteilystä. Mustien aukkojen termodynamiikkaan liittyvien töittensä pohjalta Bekenstein johti informaatiolle reunaehdot sille, paljonko informaatiota voidaan tallentaa tiettyyn tilaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jacob Bekenstein: Curriculum vitae Jerusalemin heprealainen yliopisto. Viitattu 7.3.2008. (englanniksi)