Jack Johnson (nyrkkeilijä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jack Johnson
Raskaansarjan maailmanmestari
Raskaansarjan maailmanmestari
Jack Johnson vuonna 1915.
Jack Johnson vuonna 1915.
Henkilötiedot
Koko nimi Arthur John Johnson
Syntynyt31. maaliskuuta 1878
Galveston, Texas
Kuollut10. kesäkuuta 1946 (68 vuotta)
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Nyrkkeilijä
Pituus 187 cm
Paino 91 kg
Painoluokka Raskassarja
Kätisyys oikeakätinen, eli nyrkkeilytermein orthodox
Ammattilaistilastot
Ottelut 104
Voitot 73
– tyrmäysvoitot 40
Tappiot 13
Ratkaisemattomat 9
Ei tuomiota/
mitätöity
9

Arthur John ”Jack” Johnson (31. maaliskuuta 187810. kesäkuuta 1946) oli yhdysvaltalainen nyrkkeilijä ja raskaansarjan maailmanmestari vuosina 1908–1915. Hän oli sarjansa ensimmäinen afroamerikkalainen maailmanmestari, mikä herätti vastustusta erityisesti Yhdysvalloissa, jossa yritettiin vuosien ajan löytää ”suurta valkoista toivoa” (The Great White Hope), joka olisi voinut lyödä Johnsonin.

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnsonista tuli vuonna 1908 ammattinyrkkeilyn ensimmäinen mustaihoinen maailmanmestari, kun hän voitti MM-ottelussa kanadalaisen mestarin Tommy Burnsin 14. erässä tyrmäyksellä[1]. Vuonna 1910 Johnson kohtasi vuosisadan otteluksi mainostetussa kamppailussa James J. Jeffriesin. 35-vuotias ja kuusi vuotta kehästä poissa ollut Jeffries ei kuitenkaan mahtanut Johnsonille mitään ja hävisi lopulta ylivoimaisesti hallitsevalle mestarille tyrmäyksellä. Johnsonin voitto aiheutti verisiä mellakoita.

Johnson tuomittiin vuonna 1913 vankeuteen, koska hän seurusteli valkoisen naisen kanssa. Tuomio perustui lakipykäliin, joiden mukaan oli laitonta kuljettaa nainen osavaltiosta toiseen moraalittomien syiden takia. Johnson pakeni maasta ja palasi vasta vuosia myöhemmin istumaan 10 kuukauden tuomionsa. Hänen nyrkkeilyuransa jatkui vankilasta vapautumisen jälkeen, mutta ilman mainittavaa menestystä.

Vuonna 1915 Johnson hävisi Jess Willardille Kuuban Havannassa ja menetti maailmanmestaruutensa. Ottelu päättyi tyrmäykseen 26. erässä[1] ja on pisin Queensberry-säännöillä käyty raskaan sarjan MM-ottelu. Ottelun on myöhemmin epäilty olleen järjestetty.

Jack Johnson kuoli auto-onnettomuudessa 68 vuoden iässä kesäkuussa 1946. Hänet on haudattu Gracelandin hautausmaalle Chicagoon[2].

Johnson oli omana aikanaan yksi vihatuimmista nyrkkeilijöistä maailmassa, vaikka Iso-Britannia ja varsinkin Australia hyväksyivätkin tummaihoisen maailmanmestarin. Yhdysvalloissa yritettiin koko Johnsonin mestaruuden ajan etsiä ”Suurta valkoista toivoa”, joka olisi vienyt mestaruuden häneltä. Johnsonin vihattu imago vaikutti seuraavaan tummaihoiseen maailmanmestariin Joe Louisiin (maailmanmestari 1937–1948), jonka valmentaja neuvoi häntä välttämään monia Johnsonin maneereja. Louis ei esimerkiksi saanut poseerata valokuvissa valkoisen naisen kanssa tai hymyillä tyrmättyään valkoisen miehen.

Kaikesta arvostelusta huolimatta Johnsonin lahjakkuus nyrkkeilijänä on tunnustettu myöhemmin, ja esimerkiksi Ring Magazinen päätoimittaja Nat Fleischer piti Johnsonia kaikkien aikojen parhaana nyrkkeilijänä.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi heinäkuussa 2009 päätöslauselman, jolla vaadittiin presidentin armahdusta Jack Johnsonille. Päätöslauselman mukaan Johnson pitää armahtaa, koska tuomio perustui rotuun, tahrasi hänen maineensa ja heikensi hänen urheilullista, kulttuurillista ja historiallista merkitystään. Tapahtuman aikoihin oli selvää, että tuomari halusi tuomiollaan antaa viestin mustille miehille suhteista valkoisten naisten kanssa.[3] Yhdysvaltain presidentti Donald Trump armahti Johnsonin toukokuussa 2018.[4]

  1. a b Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 268. Otava, 1970.
  2. http://www.waymarking.com/waymarks/WM6MRG_Graceland_Cemetery_Chicago_IL
  3. Nyrkkeilijä Jack Johnsonille haetaan maineenpalautusta Helsingin Sanomat. 30.7.2009. Viitattu 4.11.2010.
  4. Trump pardons heavyweight boxer Jack Johnson posthumously CNN. 24.5.2018. Arkistoitu 25.5.2018. Viitattu 24.5.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Edeltäjä:
Tommy Burns
Nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari
1908–1915
Seuraaja:
Jess Willard