Jack (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jack
Ohjaaja Francis Ford Coppola
Käsikirjoittaja James DeMonaco
Gary Nadeau
Tuottaja Francis Ford Coppola
Säveltäjä Michael Kamen
Kuvaaja John Toll
Leikkaaja Barry Malkin
Pääosat Robin Williams
Bill Cosby
Jennifer Lopez
Diane Lane
Brian Kerwin
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Hollywood Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 9. elokuuta 1996
Suomi 13. joulukuuta 1996
Kesto 113 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 45 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Jack on yhdysvaltalainen Francis Ford Coppolan ohjaama, vuonna 1996 valmistunut draamakomedia. Elokuvan pääosissa ovat Robin Williams, Bill Cosby ja Jennifer Lopez.

Elokuva kertoo Powellin perheeseen syntyvästä Jack-nimisestä pojasta (Robin Williams), joka sairastaa Wernerin oireyhtymää.[1]

Elokuvan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Karen ja Brian ovat viettämässä ystäviensä kanssa Halloween-juhlia, kunnes vasta toisella kuulla raskaana oleva Karen huomaa, että hänen pitää kiirehtiä sairaalaan synnyttämään. Karen synnyttää poikalapsen, joka nimetään Jack Charlesiksi.

Lääkärit huomaavat tutkimuksissa, ettei lapsi ole ihan normaali: Jack sairastaa Wernerin syndroomaa, jonka takia hän näyttää neljä kertaa vanhemmalta kuin ikäisensä.

Jack asuu yhdysvaltalaisessa kaupungissa äitinsä ja isänsä kanssa. Hän käy normaalin koulun sijaan herra Lawrence Woodruffin pitämää yksityiskoulua, koska vanhemmat pelkäävät, että Jackia kiusattaisiin sairauden takia tavallisessa koulussa. 10-vuotiaana Jack saa yrittää käydä normaalia koulua. Ensimmäisten päivien aikana häntä kiusataankin. Ajan kanssa Jack saa koulusta kuitenkin kavereita, joiden kanssa hän alkaa viettää aikaa koripalloa pelailen tai majassa oleillen. Erityisesti hän lähenee Louis Durante -nimisen pojan kanssa, joka asuu yksinhuoltajaäitinsä luona. Jackista ja Louisista tulee hyviä ystäviä.

Jackin kaunis luokanopettaja neiti Marquez pitää häntä tunnollisena ja kilttinä oppilaana, vaikka hän näyttääkin vanhemmalta kuin ikätoverinsa. Jack ihastuu opettajaansa, ja pyytää tätä koulun tansseihin, mutta opettaja ei pysty suostumaan tähän. Jack lähtee itkien pois, kaatuu portaissa ja saa sydänkohtauksen.

Lääkärit huomaavat, että kun Jack ikääntyy, hänen fyysinen kuntonsa heikkenee. Vanhemmat päättävät, että vastaavanlaisten tilanteiden välttämiseksi Jackin pitää jatkaa koulua kotona. Jack ei suostu tähän, ja masentuu.

Eräänä iltana hän menee baariin, ja tapaa siellä ystävänsä Louisin äidin, jota yrittää iskeä. Hän joutuu baarissa tappeluun toisen miehen kanssa, ja hänet pidätetään. Louisin äiti maksaa sakot, ja vie hänet autollaan takaisin kotiin.

Jackin kaverit kyselevät häntä leikkimään, mutta Jack ei tahdo, koska hän on lukkiutunut huoneeseensa. Kaverit spekuloivat Jackin palaamista kouluun, ja toivovat hänen palaavan. Seuraavana aamuna Jack päättää lähteä takaisin kouluun. Samaan aikaan luokkahuoneessa Louis kertoo ainekirjoituksessaan, että tahtoisi olla kuin hänen parhain ystävänsä, Jack.

Seitsemän vuotta myöhemmin Jack ja hänen ystävänsä valmistuvat high schoolista. Jack pitää päätösjuhlassa puheen, jossa toteaa ystävilleen, että elämä on lyhyt, ja kehottaa tekemään elämästä mahtavan. Elokuvan lopussa Jack lähtee hienolla avoautolla ystävineen juhlistamaan päättäjäisiä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pääosissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Robin Williams  … Jack Charles Powell  
 Diane Lane  … Karen Powell (Jackin äiti)  
 Brian Kerwin  … Brian Powell (Jackin isä)  
 Jennifer Lopez  … Neiti Marquez  
 Bill Cosby  … Herra Lawrence Woodruff  
 Fran Drescher  … Dolores "D.D." Durante  
 Adam Zolotin  … Louis "Louie/Lou" Durante  
 Todd Bosley  … Eddie  
 Seth Smith  … John-John  
 Mario Yedidia  … George  
 Michael McKean  … Paulie  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. JACK (1996) Robin-Williams.net. Viitattu 18.8.2014.