Jäkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäkki
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Pooideae
Tribus: Nardeae
Suku: Jäkit Nardus
Laji: stricta
Kaksiosainen nimi

Nardus stricta
L.

Katso myös

  Jäkki Wikispeciesissä
  Jäkki Commonsissa

Jäkki (Nardus stricta) on monivuotinen, tuulipölytteinen, tiheästi mätästävä heinälaji. Jäkin lehdet ovat rihmamaiset, jäykät ja karheat. Kukinto on toispuolinen tähkä. Tähkylät ovat 6–8 millimetrisiä ja yksikukkaisia. Kaleet ovat hyvin pieniä. Ulkohelpeen vihne on 1–3 mm.[1] Ulkonäöltään jäkki muistuttaa hieman lampaannataa (Festuca ovina).

Levinneisyys Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäkki on yleinen koko Suomessa saaristosta tuntureille. Runsaimmin sitä esiintyy Ahvenanmaalla, Kainuussa, Koillismaalla ja pohjoisessa Lapissa, kuten Käsivarren Lapissa; vähiten Etelä-Suomen sisäosissa, kuten Etelä-Hämeessä, ja Keski-Lapissa.[2] Suomen uhanalaisuusluokituksessa jäkki on elinvoimainen, mutta aiemmin silmälläpidettävä laji.[3][4]

  1. Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  2. Lampinen, R., Lahti, T. & Heikkinen, M.: Kasviatlas 2014: Suomen putkilokasvien levinneisyyskartasto (Jäkki Nardus stricta) 2014. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo.
  3. Jäkki – Nardus stricta Punaisen kirjan verkkopalvelu. Viitattu 29.8.2021.
  4. Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I. (toim.): Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2010, s. 198. Helsinki: Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, 2010. ISBN 978-952-11-3805-8.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.