Ivan Timiriasev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ivan Timiriasev (sukunimi esiintyi myös muodossa Timirjasev tai Timiriasew, 7. helmikuuta 1860 Pietari11. lokakuuta 1927 Helsinki) oli Suomen venäläinen pitkään Suomessa asunut ratsuväenupseeri, joka tuli tunnetuksi valokuvausharrastuksensa kautta erityisesti Helsinki-aiheisista dokumenttikuvistaan.

Timiriasevin vanhemmat olivat todellinen valtioneuvos Alexander Timiriasew ja Natalia Donaurow. Hän kävi Jelisavetgradin junkkerikoulun vuosina 18831885. Timiriasev oli ensin husaariupseerina 18851890 ja muutti sitten 1890 Suomeen toimien Suomen kenraalikuvernöörin adjutanttina 18901917. Hän yleni sotilasurallaan aina kenraalimajuriksi saakka. Timiriasev siirtyi eläkkeelle 1917 ja jäi asumaan Suomeen elämänsä loppuun saakka. Hän oli naimisissa vuodesta 1918 alkaen suomalaisen Onerva Angervon kanssa.

Timiriasev aloitti valokuvauksen vuonna 1890 saaden opastusta kuvaukseen Daniel Nybliniltä. Hän kuvasi etupäässä Helsingin arkielämää ja luontokohteita. Timiriasevin kuvia julkaistiin myös kuvalehdissä kuten Veckans Krönika ja Suomen Kuvalehti. Eläkkeellä ollessaan Timiriasev oli jonkin aikaa myös Veckans Krönikan päätoimisena valokuvaajana. Timiriasev osallistui myös moniin Venäjällä ja Suomessa pidettyihin valokuvauskilpailuihin ja sai niistä kunniakirjoja ja palkintoja.

Timiriasev on haudattu Helsingin ortodoksiselle hautausmaalle.

Ivan Timiriasevin kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]