Latinalainen korttipakka

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Italialainen korttipakka)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Latinalainen korttipakka on yleisnimitys Espanjassa, Italiassa ja aiemmin Portugalissa käytetyille korttipakoille.

Maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latinalaisten korttipakkojen maat muistuttavat Tarot-korttien maita. Ne ovat miekat, maljat, kolikot ja sauvat. Miekat vastaavat pataa, maljat herttaa, kolikot ruutua ja sauvat ristiä.

Espanjalainen korttipakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjalaisissa korttipakoissa on joko 40 tai 48 korttia: 2, 3, 4, 5, 6, 7, sotamies (sota), ritari (caballo) ja kuningas (rey). 40 kortin pakan suosio perustuu Ombreen, joka oli 1600-luvulla äärimmäisen suosittua koko Euroopassa, ja jossa sellaista käytettiin. 48 kortin pakassa lisätään numerokortteja kahdeksikko ja yhdeksikkö.

Maiden kuvituksessa on useita alueellisia tyylejä; tässä esitetään Espanjassa nykyään yleisin kastilialainen tyyli:

Etelä-Italiassa käytetään pitkän espanjalaisvaikutuksen takia myös espanjalaistyylisiä korttipakkoja; tässä esitetään siellä yleisin napolilainen tyyli:

Portugalissa käytetään nykyään 52 kortin pakkaa ranskalaisilla mailla, mutta maiden nimet pohjautuvat vanhaan latinalaiseen korttipakkaan: hertat ovat Copas ("maljat"), padat ovat Espadas ("miekat"), ruudut ovat Ouros ("kultarahat"), ja ristit ovat Paus ("kepit" tai "nuijat").

Italialainen korttipakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italialaiset korttipakat ovat käytössä vain Pohjois-Italiassa; etelässä käytetään espanjalaistyylisiä pakkoja.

Nykyään italialaisissa korttipakoissa on yleensä 40 korttia: 2, 3, 4, 5, 6, 7, sotamies (fante), ritari (cavallo) ja kuningas (re). Myös 52 kortin pakkoja italialaisilla mailla valmistetaan.

Toisin kuin espanjalaisissa pakoissa, miekat ovat aina käyriä, ja sauvat ovat virkasauvoja, ei puisia kurikoita. Maiden kuvituksessa on useita alueellisia tyylejä; tässä esitetään bolognalainen tyyli: