Tykkimäki (kaupunginosa)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Itä-Tykkimäki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tykkimäki
Tykkimäen huvipuiston sisäänkäynti
Tykkimäen huvipuiston sisäänkäynti
Kaupungin kartta, jossa Tykkimäki korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Tykkimäki korostettuna.
Kaupunki Kouvola
Suuralue Keskusta (Kouvola)
Kaupunginosa nro 10
Tilastoalue nro 10
Väkiluku 56 [1] (2015)
Osa-alueet
Postinumero 45200 Kouvola
Naapurikaupunginosat

Tykkimäki on Kouvolan kaupunginosa ja tilastoalue, Kouvolan keskustan suuralueella. Sen alueella sijaitsevat muun muassa Tykkimäen huvipuisto ja vesipuisto, Käyrälammen uimaranta ja leirintäalue sekä Kullasvaaran logistiikka-alue (Kouvola RRT) ja moottorirata.lähde? Kaupunginosan asukasluku oli 56 vuonna 2015.[1]

Käyrälammentietä Käyrälammen rannalla, uimarannan vieressä
Kouvolan/Tykkimäen moottorirata on Suomen yksiä arvostetuimpia Rallicross ratoja. Kuva vuoden 2020 Rallicrossin maailmanmestaruussarjasta.

Tykkimäki sijaitsee Kouvolan keskustasta eli Kankaasta noin viisi kilometriä itään, Kouvolan suuralueen itäosassa Valtatie 15:n itäpuolella. Se on suurimmilta osin teollisuusaluetta, vapaa-aikaan keskitettyä aluetta tai rakentamatonta virkistysaluetta. Tykkimäen huvipuisto sijaitsee kaupunginosan keskiosassa Valtatie 6:n eteläpuolella ja Valtatie 15:n itäpuolella. Tykkimäen eteläosa on teollisuusaluetta, josta käytetään nimitystä Kullasvaara. Siellä on mm. paljon logistiikan palveluita, kaksi moottorirataa ja golfkenttä. Kullasvaaraan Karjalan radan varrelle rakennetaan Suomen ainut rautatie-maantieterminaali, joka tulee työllistämään paljon logistiikka-alan työntekijöitä. Alueen maanrakennus alkoi vuonna 2019. Kullasvaaran kanssa samassa yhteydessä oleva Teholan teollisuusalue sijaitsee Tornionmäen kaupunginosan puolella. Käyrälampi sijaitsee Tykkimäen pohjoisosassa. Sen rannalla on Kouvolan suosituin uimaranta (ns. Käyski), vuonna 2014 avattu Tykkimäki Aquapark -vesipuisto, Tykkimäki Camping -leirintäalue, virkistyspuisto ja muita vapaa-ajan palveluita.lähde?

Tykkimäki rajautuu lännessä Valtatie 15:een ja etelässä, idässä sekä pohjoisessa entiseen Kouvolan kaupungin ja Valkealan kunnan eli nykyisten suuralueiden rajaan, joka kulkee etelässä Karjalan rataa pitkin, idässä Kouvolan keskustaajaman reunalla ja pohjoisessa Käyrälammen pohjoisosaan.lähde?

Tykkimäen 50 asukasta keskittyy Käyrälammentien, Palonojantien ja Kullaskalliontien alueille teollisuusalueen reunalle.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kouvolan sanomat 9.1.2017, s. 2.