It's okay to be white

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

It's okay to be white on 4chanin trollaukseen kuuluva iskulause, jota levitettiin lentolehtisillä ja julisteissa Yhdysvalloissa marraskuussa 2017.

Kampanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ideana oli luoda harmiton lause, jota kuitenkin vasemmistoliberaalit ja media pitäisivät rasistisena, ylireagoisivat ja menettäisivät uskottavuutensa ja näyttäisivät tekopyhiltä.[1] Sanalla okay (okei, OK) on useita merkityksiä, ja lause kuuluu suunnilleen "On hyväksyttävää olla valkoinen".

Lausetta levitettiin 2017 etenkin useiden yliopiston ja muiden oppilaitosten kampuksilla.[2] Washington State Universityn edustaja kommentoi että julisteiden tarkoitus on herättää pelkoa kampuksella.[3] UC Berkeleyn tapauksesta poliisi kommentoi, että julisteet eivät muodosta viharikosta, koska niitä ei ole suunnattu tiettyä ryhmää vastaan.[4]

Reaktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anti-Defamation League on luokitellut lauseen vihasymboliksi.[5] Median mukaan uusnatsit, valkoisen ylivallan kannattajat ja alt-right ja KKK:n David Duke tukevat kampanjaa. Foxin kommentaattori Tucker Carlson kyseenalaisti lauseen väittämisen vihapuheeksi. Carlson ihmetteli, mikä sitten on oikea vastaus kysymykseen.[6]

Myöhempiä esiintymisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 2018 australialainen poliitikko Pauline Hanson One Nation -puolueesta ehdotti Australian senaatissa hyväksyttäväksi päätöslauselmaa, johon kuului "It's okay to be white". Esityksessä ehdotettiin että senaatti tunnustaisi valkoisten vastaisen rasismin ja länsimaiseen sivilisaatioon kohdistuvat hyökkäykset.[7] Ehdotusta tukivat liberaalipuolueen ja kansallispuolueen senaattorit, mutta se kaatui opposition äänillä. Vihreiden johtaja Richard Di Natalen mukaan kyseessä on valkoisen ylivallan liikkeen slogan.[8][9]

Helmikuussa 2023 gallup-yhtiö Rasmussen Reports kysyi amerikkalaisilta asiaa kysymyksen muodossa. 72 % vastasi kysymykseen myöntävästi ja 12 % oli eri mieltä. Sen sijaan 47 % mustista oli sitä mieltä, että ei ole hyväksyttävää olla valkoinen. Dilbert-sarjakuvan piirtäjä Scott Adams kommentoi tulosta YouTube-podcastissaan Real Coffee with Scott Adams. Adams ei ollut kuullut ennen lauseesta ja kommentoi tuloksen perusteella että mustat ovat viharyhmä, josta valkoisten on syytä pysyä kaukana. Tämä johti lopulta siihen että Dilbert-sarjakuva poistettiin sadoista lehdistä ja kustantaja peruutti Adamsin tulevan kirjan.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. From 4Chan, Another Trolling Campaign Emerges | ADL www.adl.org. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)
  2. Janell Ross: ‘It’s okay to be white’ signs and stickers appear on campuses and streets across the country Washington Post. 28.10.2021. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)
  3. 'It's ok to be white' signs found on WSU campus king5.com. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)
  4. ‘It’s Okay to be White’ posters found at UC Berkeley The Daily Californian. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)
  5. It's Okay To Be White | ADL www.adl.org. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)
  6. Dilbert comic strip dropped: What is the ‘It’s Okay to be White’ slogan used by Scott Adams? Firstpost. 28.2.2023. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)
  7. Pauline Hanson says 'it's OK to be white' SBS News. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)
  8. Paul Karp: 'OK to be white': Australian government senators condemn 'anti-white racism' The Guardian. 15.10.2018. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)
  9. Latika Bourke: Coalition backs Pauline Hanson's 'It's OK to be white' motion The Sydney Morning Herald. 15.10.2018. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)
  10. Aymann Ismail: The Poll That Did in Dilbert Creator Scott Adams Is Even Dumber Than You Can Imagine Slate. 28.2.2023. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)