Isyysraha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Isyysraha on Suomessa isyysvapaan ajalta maksettava etuus, jota maksaa Kela. Isyysrahaa maksetaan enintään 54 arkipäivää, joista 1–18 arkipäivää voi olla samaan aikaan, kun äidille maksetaan äitiys- tai vanhempainrahaa[1]. Arkipäiviä ovat päivät maananaista lauantaihin pois lukien pyhäpäivät.

Isyysrahan saaminen edellyttää, että isä ei isyysvapaan aikana työskentele tai opiskele päätoimisesti. Lisäksi isän pitää olla asunut 180 päivää Suomessa juuri ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Saadaksesi isyysrahaa, isän tulee asua lapsen äidin kanssa yhteisessä taloudessa.

Myös adoptioisällä sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolella, joka adoptoi puolisonsa lapsen tai ottolapsen, on sukupuolestaan riippumatta oikeus isyysrahaan. Naiselle maksettavaa isyysrahaa kutsutaan isyysrahaa vastaavaksi etuudeksi.

Isyysrahan määrä lasketaan yleensä verotuksessa vahvistetun työtulon mukaan. Se voidaan maksaa myös sitä edeltäneen etuuden kuten opintotuen mukaan. Jos tulot ovat kasvaneet huomattavasti (vähintään 20 %), voidaan päivärahan perusteena käyttää isyysrahaa edeltäneitä 6 kuukauden tuloja, jotka kerrtotaan kahdella vuosituloksi. Isyysraha maksetaan aina vähintään minimimääräisenä.

Isyysrahan voi hakea verkkopankkitunnuksilla Kelan sivuilta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isyysraha kela.fi. Viitattu 19.8.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]