Isovasarahai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isovasarahai
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Luomihaikalat Carcharhiniformes
Heimo: Vasarahait Sphyrnidae
Suku: Sphyrna
Laji: mokarran
Kaksiosainen nimi

Sphyrna mokarran
(Rüppel, 1837)

Isovasarahain levinneisyys
Isovasarahain levinneisyys
Katso myös

  Isovasarahai Wikispeciesissä
  Isovasarahai Commonsissa

Isovasarahai (Sphyrna mokarran) on suurikokoinen hai, joka kasvaa jopa kuusimetriseksi. Isovasarahaita esiintyy rannikkoalueilla trooppisissa ja lämpimissä vesissä. Sitä esiintyy rannikoilla ja niiden tuntumassa jopa 300 metrin syvyyteen asti. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto luokittelee isovasarahain äärimmäisen uhanalaiseksi, sillä sen yksilömäärä on vähentynyt arvioiden mukaan jopa 80 prosentilla 1940-luvun jälkeen. Isovasarahain levinneisyysalue on laaja, mutta se lisääntyy vain kahden vuoden välein ja laji joutuu usein kalastuksen sivusaaliiksi.[1]

Isovasarahait syövät pieniä haita, rauskuja, mustekaloja ja kaloja. Ne ovat immuuneja rauskujen myrkylle. Kohdatessaan sukeltajan isovasarahai on yleensä arka ja väistää. Isovasarahai luokitellaankin yhdeksi vähiten vaarallisista haista. Tunnetaan vain yksi dokumentoitu tapaus, jossa laji on ärsytettynä käynyt ihmisen kimppuun, mutta joukko hyökkäyksiä on kirjattu tarkemmin määrittämättömän vasarahailajin nimiin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rigby, C.L., Barreto, R., Carlson, J., Fernando, D., Fordham, S., Francis, M.P., Herman, K., Jabado, R.W., Liu, K.M., Marshall, A., Pacoureau, N., Romanov, E., Sherley, R.B. & Winker, H: Sphyrna mokarran IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.12.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.