Eduard Rüppell

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eduard Rüppell.

Wilhelm Peter Eduard Simon Rüppell (20. marraskuuta 1794 Frankfurt am Main10. joulukuuta 1884 Frankfurt am Main) oli saksalainen luonnontieteilijä ja tutkimusmatkailija.

Eduard Rüppel syntyi hyvin varakkaan pankkiirin perheeseen. Alun perin hänestä piti tulla kauppias, mutta matkustettuaan Siinain niemimaalle vuonna 1817 hän ryhtyi luonnontutkijaksi. Hän kävi kasvi- ja eläintieteen luennoilla Pavian ja Genovan yliopistoissa.

Ensimmäiselle tutkimusmatkalleen hän lähti vuonna 1821, apulaisenaan kirurgi Michael Hey. He vaelsivat läpi Siinain niemimaan ja saapuivat ensimmäisinä eurooppalaisina Akabanlahdelle. He kävivät Siinaivuorella matkallaan Aleksandriaan. Vuonna 1823 he matkasivat ylös Niiliä Nubiaan keräten lajinäytteitä Ambukolin eteläpuolelta. He palasivat Kairoon 1825. Seuraavaksi he matkasivat kohti Etiopiaa, mutta matka päättyi sairastumisiin Eritrean Massauassa.

Rüppel palasi Eurooppaan 1827. Hänen poissa ollessaan Philipp Jakob Cretzschmar oli tuottanut Rüppelin lähettämien näytteiden pohjalta teoksen Atlas zu der Reise im nordlichen Afrika (1826). Vuonna 1830 Rüppel palasi Afrikkaan ja kulki ensimmäisenä eurooppalaisena Etiopian halki. Hän julkaisi matkastaan selvityksen nimeltä Reise in Abyssinien (1838–1840).

Rüppel kuvaili ja nimesi lukuisia uusia lintulajeja, muun muassa Passer swainsoniin William Swainsonin kunniaksi. Nykyisin se luetaan tuhkavarpusen alalajiksi. Rüppelin kunniaksi on nimetty mustakurkkukerttu, angolankaija, suomukorppikotka ja hiekkakettu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]