Iso Unkarin alanko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
kaivo Alföldissa
Alföld Unkarissa

Iso Unkarin alanko eli Alföld[1] on laaja tasankoalue, joka kattaa Unkarin itä- ja eteläosat, läntisen Romanian, pohjoisen Serbian ja itäisen Kroatian. Sen pinta-ala on noin 100 000 neliökilometriä, ja se kattaa puolet Unkarin pinta-alasta. Luonnontilassa alföld on aroa, jota rikkovat tulva-alankojen lehdot ja suot, mutta keinokastelun, tulvapatojen ja soiden kuivatuksen avulla laajat maa-alueet on saatu viljelykelpoisiksi.[2]

Alföldin suurin yhtenäinen pusta-alue on nykyään Hortobágyn kansallispuistossa. Siellä laiduntaa ainakin osan vuodesta vapaana alkuperäisiä eläinlajeja, kuten unkarilaisia pitkäsarvisia harmaanautoja, lampaita, villihevosia ja puhveleita. Alueella on myös rikas lintukanta.[3]

Alföldia rajaavat Karpaatit pohjoisessa ja idässä, Krotian vuoret lounaassa ja Savajoki etelässä. Suurimmat kaupungit ovat Timișoara Romaniassa sekä Unkarin puolella Nyíregyháza, Debrecen, Kecskemét ja Szeged.

Alföld on osa laajempaa Karpaattien allasta, johon kuuluu myös Unkarin, Itävallan ja Slovakian kesken jakautuva Kisalföld eli Unkarin pieni alanko Suuresta alangosta eli Alföldistä luoteeseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakulinen, Kerkko ja Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 15. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus (Kotus), 2013. ISBN 978-952-5446-80-7. (suomeksi)
  2. Great Alfold Encyclopaedia Britannica. Viitattu 3.7.2010. (englanniksi)
  3. Suomen suurlähetystö, Budapest: Matkailu Suomen ulkoasiainministeriö. Viitattu 3.7.2010.
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.