Isäni valheet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isäni valheet
Lies My Father Told Me
Ohjaaja Ján Kadár
Käsikirjoittaja Ted Allan
Tuottaja Harry Gulkin
Säveltäjä Sol Kaplan
Kuvaaja Árpád Makay
Leikkaaja Richard Marks
Tuotantosuunnittelija Normand Sarrazin
Pukusuunnittelija François Barbeau
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kanada
Tuotantoyhtiö Telefilm Canada
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Kesto 102 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Isäni valheet (Lies My Father Told Me) on Ted Allanin käsikirjoittama ja Ján Kadárin ohjaama kanadalainen televisioelokuva vuodelta 1975. Se kertoo juutalaisyhteisöstä 1920-luvun Montrealissa pienen pojan näkökulmasta. Poika kiertelee kaupunkia isoisänsä kanssa hevoskärryillä myyden ja ostellen lumppua, tyhjiä pulloja ja sen sellaista. Pojan etäinen isä haaveilee alusvaatebisneksestä, muttei oikein saa mitään aikaiseksi. Isoisä kertoilee pojalle tarinoita juutalaisten vaiheista.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isäni valheet voitti ensimmäisenä kanadalaiselokuvana parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globe -palkinnon. Ted Allan oli alkuperäiskäsikirjoituksestaan Oscar-ehdokkaana.[1] Elokuva valittiin myös vuoden parhaaksi kanadalaiselokuvaksi[2].

Isäni valheet esitettiin Yle TV2 -kanavalla joulukuussa 1983. Helsingin Sanomien Mikael Fränti piti sitä rikkaana ja eloisana juutalaisyhteisön kuvauksena, joka pystyy vaihtelemaan näkökulmia, muttei kadota elävää kosketustaan lapsen mailmaan. Sekä aiheiltaan että tunnelmaltaan hän näki sen muistuttavan Viulunsoittajaa katolla.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Glinter, Ezra: Truth and Lies: A Q&A With Montreal Film Producer Harry Gulkin forward.com. 14.1.2011. Viitattu 9.2.2024.
  2. Canadian Film Awards The Canadian Encyclopedia. Viitattu 13.2.2024.
  3. Fränti, Mikael: Juutalaisyhteisön eloisa kuvaus. Helsingin Sanomat, 20.12.1983, s. 47. Näköislehti (maksullinen).