Irina Hakamada

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Irina Hakamada

Irina Mutsuovna Hakamada (ven. Ири́на Муцу́овна Хакама́да, s. 13. huhtikuuta 1955) on venäläinen poliitikko.

Hakamadan (袴田) isä oli japanilainen kommunisti, joka pakeni Neuvostoliittoon 1938. Hänen setänsä Satomi Hakamada oli aikoinaan Japanin kommunistisen puolueen keskuskomitean puhemies.

Irina Hakamada opiskeli kansainvälistä taloutta Moskovan Patrice Lumumban kansojen ystävyyden yliopistossa ja valmistui 1981. Hän työskenteli Venäjän SFNT:n Gosplanille ja ZILin teknillisessä korkeakoulussa (VTUZ) opettajana. Vuonna 1989 oli perustamassa Konstantin Borovoyn kanssa tavara- ja raaka-ainepörssiä, liikepankkia ja talousuutistoimistoa sekä oli investointiyhtiö RINAKO:n tieteellinen pääasiantuntija 1991–1993.

Hakamada valittiin duumaan 1993, 1995 ja vuosiksi 2000–2003. Vuodesta 2000 hän oli myös varapuhemies. Hän oli yksi toukokuussa 2001 muodostetun Oikeistovoimien liiton puheenjohtajista Jegor Gaidarin, Boris Nemtsovin ja Anatoli Tšubaisin ohella. Hän oli ehdolla vuoden 2004 presidentinvaaleissa, ja heti aluksi hän ilmoitti olevansa Vladimir Putinia vastaan ja syytti häntä Nord-Ostin tapahtumien salailusta. Hän tuli neljänneksi ja sai 3,9 % äänistä.

Hakamada jätti Oikeistovoimien liiton pian vaalien jälkeen ja oli jonkin aikaa Venäjän vapaan demokraattisen puolueen johdossa ja perusti oman "Meidän valintamme" (Наш выбор) -puolueen, jota hän johti 2005–2006, jonka jälkeen hän liittyi Mihail Kasjanovin "Kansandemokraattiseen liittoon."

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Irina Hakamada.