Irene Pepperberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Irene Pepperberg (s. 1. huhtikuuta 1949 New York) on yhdysvaltalainen etologi. Hän on tullut tunnetuksi tutkimuksistaan eläinten, varsinkin papukaijojen kognitioon liittyvistä aiheista.

Irene Pepperberg syntyi Brooklynissä, New Yorkissa. Hän opiskeli kemiaa, valmistui kandidaatiksi Massachusetts Institute of Technologysta 1969, ja maisteriksi Harvardin yliopistosta 1971. Hän väitteli filosofian tohtoriksi fysikaalisen kemian alalta Harvardissa 1976. Pepperberg on Brandeisin yliopiston psykologian dosentti sekä luennoitsija Harvardin yliopistolla. Hän on pyrkinyt ensimmäisten tutkijoiden joukossa edistämään eläinten kieltenoppimista.

Kansainvälisesti Irene Pepperberg tunnetaan varsinkin Alex-harmaapapukaijasta, jota hän koulutti yli 20 vuotta. Alexille kehittyi yllättävän laaja sanavarasto, jota se osasi myös käyttää asianmukaisesti. Linnun kykyjä tällä alueella on kuvattu kaksivuotiaan lapsen kykyjä vastaavaksi, älykkyydeltään se oli 4–5-vuotiaan lapsen tasoa. Alex kuoli äkillisesti 7. syyskuuta 2007.

Alex-tutkimusta tukeakseen Irene Pepperbergillä oli oma Alex Foundationinsa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.