Ingeborg Tott

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ingeborg Åkentytär Tott (s. 1440-luku Tanska – k. 1507 Hämeen linna) oli ruotsalainen aatelisnainen ja Ruotsin valtionhoitajana vuosina 1470–1497 ja 1501–1503 toimineen Sten Sture vanhemman puoliso. Sturen hallitsijakausien aikana Ingeborgia pidettiin de facto Ruotsin kuningattarena, vaikka virallista asemaa hänellä ei ollutkaan.

Tanskassa syntynyt Ingeborg Tott avioitui Sturen kanssa vuonna 1467. Hän oli erittäin kiinnostunut tieteistä ja teologiasta ja oli osaltaan vaikuttamassa Uppsalan yliopiston perustamiseen vuonna 1477. Ingeborg kustansi kirjoja omista varoistaan sekä rahoitti eri kirjastojen toimintaa. Hän perusti myös Ruotsin ensimmäisen kartusiaaniluostarin vuonna 1493.

Vuonna 1497 Sten Sture joutui luopumaan vallasta ja pariskunta lähettiin Suomeen. Sture sai koko maan läänityksekseen ja alkoi pitää hovia Hämeen linnassa. Vuoden 1501 kapinan jälkeen Sturesta tuli jälleen Ruotsin valtionhoitaja kuolemaansa vuoteen 1503 saakka.

Sturen menehtymisen jälkeen hänen omistuksensa Suomessa päätyivät takaisin Ruotsin kuninkaalle. Ingeborg sai kuitenkin haltuunsa leskeneläkkeenä Hämeen linnan sekä Kokemäenkartanon. Hän saapui uudelleen Hämeen linnaan vuoden 1504 lopulla ja vietti siellä viimeiset vuotensa. Vuonna 1505 yritti linnan entinen vouti Folke Gregerinpoika saada sen haltuunsa, mutta Ingerborgilla oli takanaan sekä linnan väen että paikallisen aatelin tuki.

Ingebrog Tott kuoli Hämeen linnassa vuonna 1507.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]