Ilmestysten avaruus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilmestysten avaruus
Revelation Space
Alkuperäisteos
Kirjailija Alastair Reynolds
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Julkaistu 2001
Suomennos
Suomentaja Hannu Tervaharju
Kansitaiteilija Mika Kärnä
Kustantaja Like
Julkaistu 2003
Sivumäärä 702
ISBN 952-471-133-3
Sarja: Ilmestysten avaruus
Seuraava Lunastuksen arkki
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ilmestysten avaruus on Alastair Reynoldsin tieteisromaani vuodelta 2001. Teos aloittaa samannimisen sarjan. Kirjan suomennos ilmestyi 2003.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan tarina alkaa vuodesta 2551 tapahtuen pääosin Delta-Pavoniksen aurinkokuntaan kuuluvalla Resurgamin planeetalla sekä Äärettömyyden kaipuu -nimisellä avaruusaluksella. Arkeologi Dan Sylveste avustajineen tutkii muinaisen amarantiinien muukalaiskulttuurin jäänteitä – koko lajin arvellaan tuhoutuneen sukupuuttoon äkillisesti jonkin erityislaatuisen katastrofin seurauksena. Sylvesten tutkimus ei kuitenkaan jatku häiriintymättä, sillä planeetalla tapahtuu myrskyisä vallankaappaus, jonka pyörteisiin Sylveste ajautuu. Dan pitää hallussaan isästään, huonomaineisesta kyberneetikko Calvin Sylvestestä koostettua tietokonesimulaatiota. Aurinkokuntaan saapuu yllättäen avaruusalus, Äärettömyyden kaipuu, jonka miehistö etsii keinoa parantaa kapteeninsa vaikea sairaus. He ovat olleet aiemmin yhteistyössä Calvin Sylvesten kanssa tämän vielä ollessa elossa, ja uskovat hänen voivan auttaa nytkin, joten he uhkaavat Resurgamin asukkaita äärimmäisellä väkivallalla saadakseen yhteyden kapinallisten vangitsemaan Sylvesteen. Dan Sylvesten salaperäinen menneisyys nousee merkittävään osaan tapahtumien kulkua – sen kautta Sylveste kytkeytyy suureen galaktiseen uhkaan, joka liittyy amarantiinien tuhoon.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dan Sylveste on kirjan päähenkilö. Hän on arvostettu arkeologi ja Resurgamin siirtokunnassa vaikutusvaltainen intellektuelli.
  • Calvin Sylveste on Danin isä, ja kirjan tapahtumahetkillä jo kuollut. Hän kuitenkin esiintyy kirjassa tietokonesimulaationa.
  • Ana Khouri on Äärettömyyden kaipuun miehistön joukkoon soluttautunut vakooja, jolla on aivan omat suunnitelmansa.
  • Ilia Voljova on Äärettömyyden kaipuun aseinsinööri ja yksi alusta hallitsevasta triumviraatista. Triumviraatin kaksi muuta jäsentä ovat nimeltään Hegazi ja Sajaki. Brannigan on avaruusaluksen kapteeni, mutta vaikean sairauden rampauttama ja täysin riippuvainen koneista pysyäkseen elossa.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtivaeltajan Marko Kivelän mukaan kirjan hahmot ovat tyypillistä scifi-tasoa, eli sinällään toimiva, mutta eivät loisteliaita. Ajoittaiset lyhyet tiedeiskut eivät tunnu täysin istuvan kerrontaan.[1] Portin Juho-Antti Tuhkasen mielestä tarinan tieteelliset ideat menevät fantasian puolelle. Usein liiankin kiperiksi tehdyistä tilanteista selvitään ihmetekniikan avulla, mikä vie tarinalta jännitettä. Juoni on usein tuttu muista teoksista. Kirjan yhteiskunnallinen kuvaus on jotenkin innotonta ja henkilöt vaikuttavat persoonattomilta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kivelä, Marko: Ilmestysten avaruus. Tähtivaeltaja, 3/2003.
  2. Tuhkanen, Juho-Antti: Ilmestysten avaruus. Portti, 3/2003.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.