Ilmari Kaijala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmari Fredrik Kaijala (28. huhtikuuta 1886 Paattinen13. syyskuuta 1944 Rymättylä) oli suomalainen piirtäjä ja taidemaalari.

Kaijala oli tunnettu ennen kaikkea piirtäjänä. Hän piirsi maisemapiirroksia sekä lempeän karikatyyrisiä henkilökuvia eri yhteiskuntaluokkien ihmisistä tiede- ja virkamiehistä aina Turun torikauppiaisiin ja vossikkakuskeihin saakka. Kaijala ryhtyi maalaamaan öljyväreillä vuoden 1912 tienoilla. Maalarina Kaijala sai vaikuttensa realismista ja jälki-impressionismista. Aiheet maalauksiinsa hän sai lähinnä luonnosta.

Kaijala opiskeli Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Elias Muukan ja Victor Westerholmin johdolla 1906–1910 sekä Pariisissa Académie Colarossissa 1913.

Kaijala toimi piirustuksenopettajana eri oppikouluissa 1908–1943 sekä tilapäisenä opettajana Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Hän kuvitti myös Tuhkimus-pilalehteä ja Lucifer-joululehteä. Kaijalan vanhemmat olivat maanviljelijä Jooseppi Kaijala ja Johanna o.s. Heikanen.

Kaijala vietti viimeisen elinvuotensa Rymättylässä ja jatkoi sielläkin piirtämistä ja maalaamista elämänsä loppuun saakka.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • L. Wennervirta: Mestaripiirtäjä Ilmari Kaijala. Elämäkerta ja tuotannonesittelykirja. Helsinki: Otava, 1947.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]