Iivi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iivi
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Peipot Fringillidae
Alaheimo: Havaijinpeipot Drepanidinae
Suku: Vestiaria
Laji: coccinea
Kaksiosainen nimi

Vestiaria coccinea
(Forster, 1780)

Katso myös

  Iivi Wikispeciesissä
  Iivi Commonsissa

Iivi (Vestiaria coccinea) on havaijinpeippoihin eli vanhalta nimeltään vaatelintuihin[2] (Drepanidinae) kuuluva lintulaji. Iivi on Vestiaria-suvun ainoa laji. Iivi on Havaijin tunnetuimpia eläimiä ja symboleita.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iivi on noin 15 cm pitkä lintu ja se on väritykseltään punainen lukuun ottamatta mustia siipiä ja pyrstöä. Lennossa näkyy linnun valkoinen siipilaikku. Linnun pitkä ja käyrä nokka lienee kehittynyt erityisesti meden imemiseen torvimaisista kukista.

Esiintyminen ja pesintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iiviä tavataan kaikilla Havaijin pääsaarilla. 1800-luvulta alkaen sen elinalue on pienentynyt sairauksien, kuten malarialoisen (Plasmodium relictum), ja uusien lajien saapumisen takia. Nykyään se elää korkeammilla paikoilla, joissa ilma on liian kylmää malariaa levittäville hyttysille. Iivi rakentaa avoimen, löyhästi kasatun, kuppimaisen pesänsä maahan.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään iivit imevät metensä lähinnä ohia-puiden (Metrosideros polymorpha -hehkupuulajin) pienistä kukista; iivin nokka onkin pienentynyt viimeisen sadan vuoden aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koko maailman linnut. Helsinki Media Company Oy, 1995.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Vestiaria coccinea IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.1.2014. (englanniksi)
  2. Järvinen, Olli; Miettinen, Kaarina: Sammuuko suuri suku? – Luonnon puolustamisen biologiaa, s. 106. Vantaa: Suomen luonnonsuojelun tuki Oy, 1987. ISBN 951-9381-20-1.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.