Ihmisyyden rajalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmisyyden rajalla
Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager
Alkuperäisteos
Kirjailija Viktor Frankl
Kieli saksa
Julkaistu 1946
Suomennos
Suomentaja Osmo Jokinen ja Eila Sandborg
Kustantaja Otava
Julkaistu 1981
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 125
ISBN 951-1-04774-4
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ihmisyyden rajalla (saks. Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager) on Viktor Franklin kirjoittama omaelämäkerrallinen teos vankeudesta keskitysleirillä ja logoterapian peruskäsitteistä. Alkuperäinen teos julkaistiin vuonna 1946, ja sen uusittu ja laajennettu versio on ...trotzdem Ja zum Leben sagen: Ein Psychologe erlebt das Konzentrationslager.

Kirja on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa Frankl kertoo kokemuksiaan keskitysleiristä – leirille kuljetuksesta aina vapautumisen jälkeiseen aikaan – ja psykologisia havaintoja vangeista ja vartijoista. Frankl pohtii kirjassaan mikä sai jotkut ihmisen selviytymään keskitysleirin oloissa paremmin kuin toiset. Hän päätyi tulokseen, että ratkaisevaa oli pystyikö ihminen löytämään tarkoituksen elämälleen. Näiden kokemusten pohjalta Frankl kehitti uuden psykologisen ja psykiatrisen ajattelun teorian: logoterapian. Sen keskeisiä ajatuksia ovat elämälle motivaation löytämisen tärkeys, sekä ihmisen luovuttamaton, perimmäinen valinnanvapaus kaikissa olosuhteissa: vapaus valita oma suhteutumisensa olosuhteisiin.

Toisessa osassa Frankl selvittää lyhyesti logoterapian keskeisiä käsitteitä, kuten eksistentiaalinen turhauma ja tyhjiö, noogeeninen neuroosi, noo-dynamiikka, sekä elämän, rakkauden ja kärsimisen tarkoituksia.