Ihan pihalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihan pihalla
Kirjailija Tuija Lehtinen
Kieli suomi
Genre nuoret
Kustantaja Otava
Julkaistu 2003
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 255
ISBN 951-1-18993-X
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ihan pihalla on Tuija Lehtisen 2003 julkaistu Otavan kustantamana 2003 nuortenromaani.[1] Kirja kertoo neljän räjähdysalttiinselvennä nuoren kohtaamisesta perhekoti Tuulikanteleessa.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jiri

Jiri on 16-vuotias poika, joka oli aloittanut pienenä jääkiekkoharrastuksen ja harrastanut sitä koko ikänsä. Kuitenkin, eräässä kohtalokkaassa ottelussa, vastajoukkueen pelaaja IceBurger 6 iskeytyi Jiriä vasten niin, että hänen nilkkansa meni sijoiltaan. Jiri joutui leikkaukseen, joka kuitenkin epäonnistui, ja hän sai heittää unelmansa ammattipelaajana. Kun Jiri heittäytyi täysin puhumattomaksi ja löi pikkuveljeään, hänen äitinsä päätti lähettää hänet perhekoti Tuulikanteleeseen.

  • Näätä

Näätä on samanikäinen poika, jonka vanhemmat ovat eronneet. Hänen äitinsä on löytänyt miesystävän, Laten, joka on väkivaltainen alkoholisti, ja joka myös saa Näädän äidin juomaan. Näätä pääsi perhekoti Tuulikanteleeseen sen jälkeen, kun Late oli pahoinpidellyt häntä, joten perhekotiin pääsy oli hänelle enemmän helpotus kuin rangaistus.

  • Oona

Oona on punahiuksinen lukion ensimmäisellä luokalla oleva tyttö. Hänellä ei ole minkäänlaisia "ongelmia", vaan hän on perhekodin pitäjien, Askon ja Tuulikin, oma tytär. Oona rakastaa ratsastusta ja hevosia ja on pitänyt niistä siitä lähtien, kun perhekodissa aiemmin ollut tyttö toi sinne oman hevosensa, jonka myöhemmin myi Oonan vanhemmille. Oona on kaunis ja suosittu koulussa, mutta hän itse rakastaa hevosia enemmän kuin vastakkaisen sukupuolen edustajia.

  • Lila

Kuten Näädälle, myös Lilalle perhekotiin pääsy oli enemmän helpotus kuin rangaistus. Hän on vanhempiensa loppuun ajama tyttö. Hänen vanhempansa odottivat hänen jatkuvasti olevan jokaisessa kouluaineessa luokan paras ja käyvän kaikenlaisissa harrastuksissa maan ja taivaan välillä ja saavan jatkuvasti hyviä arvosanoja kokeista. Eräänä päivänä hän sai hermoromahduksen, ja tuli lähetetyksi Tuulikanteleeseen. Piirtämistä rakastava Lila on harrastuksessaan taitava, ja hän haluaisi jatkuvasti kokeilla kaikenlaista uutta, esimerkiksi alastonkuvan piirtämistä Jiristä.

  • Tero & Stella

Tero ja Stella ovat perhekodin nuoremmat lapset, Tero on kahdeksan ja Stella kaksitoista. Tero ei ole kokenut väkivaltaa eikä hänellä ole muutakaan "ongelmaa", hänen äitinsä vain ei ole aina pystynyt huolehtimaan hänestä menevyytensä ja siellä täällä heilumisensa takia. Stella taas on perhekodissa siksi, että häntä on kiusattu koulussa. Hän käy Tuulikanteleen alueella olevalla tallilla, jossa on kolme Arton ja Tuulan omistamaa hevosta, ja yrittää hevosten avulla saada ystäviä koulusta. Stellaa pelottaa kasvaminen, ja siksi esimerkiksi ensimmäiset kuukautiset ovat hänelle suuri järkytys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]