Ian McNeice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ian McNeice
Ian McNeice huhtikuussa 2009.
Ian McNeice huhtikuussa 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt2. lokakuuta 1950
Basingstoke, Hampshire, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti näyttelijä, ääninäyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb

Ian McNeice on englantilainen näyttelijä ja ääninäyttelijä, joka tuli tunnetuksi vuonna 1985 roolistaan agentti Harcourtina palkitussa televisiosarjassa Pimeyden ytimessä. Tämän jälkeen hänet nähtiin suosituissa elokuvissa kuten Englantilainen joka nousi kukkulalle, mutta laskeutui vuorelta (1995), Ace Ventura – luonto kutsuu (1995) sekä Dyyni (2000).

McNeice on näyttellyt vuodesta 2004 lähtien Bert Largea draamakomediasarjassa Doc Martin. Vuosina 2005–2007 hän näytteli uutistenlukijaa historiallisessa draamasarjassa Rooma.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ian McNeice syntyi vuonna 1950 Basingstokessa, Hampshiressa. Hän aloitti näyttelemisen Tauntonin koulussa, jonka jälkeen McNeice opiskeli näyttelemistä London Academy of Music and Dramatic Artissa ja Salisbury Playhousessa. Opiskelujen jälkeen hän vietti muutaman vuoden teatterissa. Hän näytteli neljä vuotta arvostetussa Royal Shakespeare Companyssa sekä Nicholas Nickleby -näytelmässä Broadwaylla.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McNeice teki läpimurtoroolinsa palkitussa televisiosarjassa Pimeyden ytimessä vuonna 1985. Vuonna 1996 hän näytteli juoppoa kokkia Gustave LaRochea tilannekomediasarjassa Chef!. McNeice nähtiin vuonna 2000 minisarjassa Dyyni hirviömäisenä paroni Vladimir Harkonnena, roolissa johon hän palasi vielä elokuvassa minisarjassa Frank Herbert's Children of Dune (2003). Televisiossa hänet on nähty myös Komisario Lewisin toisella kaudella ja Midsomerin murhien neljännellä kaudella. McNeice nähtiin uutistenlukijana HBO:n ja BBC:n Rooma-sarjassa. Vuodesta 2004 lähtien hän on näytellyt Bert Largea ITV:n draamakomediasarjassa Doc Martin.

McNeice on esiintynyt myös lukuisissa elokuvissa, kuten Rakas vanha kirja (1987), Pako Absolomista (1994), Englantilainen joka nousi kukkulalle, mutta laskeutui vuorelta (1995), From Hell (2001) sekä Day of Dead (2008). Hän teki läpimurtonsa Amerikan elokuvamarkkinoille näyteltyään Fulton Greenwallia elokuvassa Ace Ventura – luonto kutsuu (1995). McNeice näytteli vuonna 2001 natsivirkamies Gerhard Klopferia BBC:n ja HBO:n palkitussa televisioelokuvassa Lopullinen ratkaisu. Tämän jälkeen hän on näyttellyt muun muassa elokuvissa Maailman ympäri 80 päivässä (2004) sekä White Noise (2005). McNeice nähtiin natsi-kenraali Joachim von Kortzfleischina elokuvassa Operaatio Valkyrie (2008).

Ääninäyttelijänä McNeice on antanut omalaatuisen äänensä ja aksenttinsa useille hahmoille.

McNeicen näytteli alun perin Illyrio Mopatista HBO:n menestyssarjan Game of Thronesin pilottijaksossa, mutta myöhemmissä jaksoissa hahmoa esittää aikatauluongelmista johtuen Roger Allam. Vuosina 2010–2011 McNeice nähtiin Winston Churchillina Doctor Who -sarjan neljässä jaksossa. Hän on näytellyt aikaisemmin Churchillia Howard Brentonin näytelmässä Never So Good (2008) sekä Kuninkaan puheen teatteriversiossa (2012).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]