Hyakinthos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean Brocin maalaus Hyakinthoksen kuolema.

Hyakinthos (m.kreik. Ὑάκινθος) oli sankarijumala ja Kleion ja Makedonian kuninkaan Pieroksen poika[1]. Toisaalla hänen vanhemmikseen mainitaan Amyklas ja Diomede[2] tai hänet nimetään Oibaloksen pojaksi[3]. Häntä palveltiin jumalana Amyklaissa jo mykeneläisellä kaudella.

Amyklain ja Spartan merkittävimpiin juhliin kuului Hyakinthokselle omistettu Hyakinthia-juhla. Juhla kesti kolme päivää, joista yhtenä surtiin sankarijumalan kuolemaa ja kahtena muuna juhlittiin hänen uudestaan syntymistään.

Tarinassa Hyakinthos oli kaunis nuorukainen, jota Apollon rakasti. Tarun mukaan he kilpailivat kiekonheitossa. He heittivät vuorotellen kunnes Apollon heitti kiekkoa kaikin voimin tehdäkseen rakastettuunsa vaikutuksen. Hyakinthos riensi ottamaan sitä kiinni tehdäkseen vuorostaan vaikutuksen Apolloniin, ja pudotessaan kiekko osui häneen ja hän kuoli.[4]

Toisen tarinan mukaan Hyakinthoksen kuolemasta oli todellisuudessa vastuussa länsituulen jumala Zefyros. Pojan kauneus aiheutti riitaa Zefyroksen ja Apollonin välille, ja sitä pahensi se, että Hyakinthos suosi jousella ampuvaa Apollon-jumalaa. Mustasukkainen Zefyros puhalsi Apollonin kiekon sivuun niin että se osui Hyakinthokseen, joka kuoli. Kun Hyakinthos kuoli, Apollon ei päästänyt häntä Haadeen luokse vaan teki hänen vuotavasta verestään hyasintti-nimisen kukan.[5] Ovidiuksen kertomuksen mukaan Apollonin kyyneleet jähmettyivät juuri syntyneen kukan terälehdille merkiksi hänen surustaan. Tarun hyasintiksi on kuitenkin tunnistettu hyasintin lisäksi joukko muitakin kasveja, muun muassa iris.

Vaikka tarujen Hyakinthos oli mies, nimi on nykyisin useissa kielissä naisen nimi ja viittaa kukkaan eikä taruhahmoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 1.3.3 (engl. käännös).
  2. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 3.10.3 (engl. käännös).
  3. Hyginus: Fabulae cclxxi (engl. käännös).
  4. Ovidius: Muodonmuutoksia x.162–219 (engl. käännös).
  5. Filostratos Lemnoslainen: Eikones ('Kuvia') 1.24 (engl. käännös).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]