Hulavanne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hulavanteen pyöritystä

Hulavanne eli lannevanne (engl. hula hoop) on suuri vanne jota pyöritetään lantion, kaulan tai raajojen ympärillä. Se on perinteisesti valmistettu pajusta, rottingista tai muusta luonnonmateriaalista, ja sellaisia tiedetään käytetyn jo antiikin Kreikassa.[1] Nykyiset hulavanteet ovat yleensä muovia. On olemassa myös koottavia hulavanteita. Ontosta muoviputkesta taivutetun vanteen sisään laitetaan usein kuulalaakerin kuulia, soraa tai muita pieniä esineitä pitämään ääntä vannetta pyöritettäessä[1].

Hulavanne on myös liikuntaväline. On olemassa sekä kevyitä hulavanteita, mutta myös lisäpainoilla varustettuja hulavanteita (esimerkiksi 1,2–2 kg), jotka soveltuvat erityisesti kuntoiluun. Lasten hulavanteiden läpimitta on noin 70 senttimetriä, aikuisten noin metrin[1].

Hulavanteesta tuli suosittu muotivillitys ympäri maailmaa 1950-luvun lopulla. Sitä alkoi valmistaa vuonna 1958 kalifornialainen yritys nimeltä Wham-O, ja jo vuoden kuluttua siitä oli noin sadan miljoonan kappaleen myynnillä tullut suosittu Pohjois-Amerikan lisäksi Euroopassa, Japanissa ja Lähi-idässä.[2] Suomessakin villityksestä tuli niin suosittu, että Olavi Virta levytti vuonna 1958 siitä kertovat kappaleet ”Lannevannelaulu” (säv. Carl Maduri, san. Saukki) ja ”Hula Hula Hula Hula Hula Hoop” (säv. W. Stone, san. Orvokki Itä), jotka julkaistiin singlelevyn kahden puolen[3].

Muovinen hulavanne perustui Marlex-kauppanimellä kutsutun uudenlaisen muovimateriaalin, polypropeenin, keksimiseen Phillips Petroleum -yhtiössä. Se sopi mainiosti edullisten ja värikkäiden lannevanteiden valmistamiseen. Hulavanne oli ensimmäisiä muovituotteita, jotka nousivat suosioon ympäri maailmaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Hula-Hoop, How Products Are Made -sivusto. Viitattu 22.7.2016.
  2. a b "Hula Hoop." St. James Encyclopedia of Popular Culture. Gale. 2000. Haettu 22.7.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen): https://www.highbeam.com/doc/1G2-3409001201.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Olavi Virta ‎– Lannevannelaulu / Hula Hula Hula Hula Hula Hoop, Discogs.com. Viitattu 22.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.