Hugo Lund

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hugo Lund (2. syyskuuta 1872 Hämeenlinna11. joulukuuta 1915 Porvoo) oli suomalainen opettaja ja Suomen ensimmäinen sinologi.

Lundin vanhemmat olivat kelloseppä Ferdinand Lund ja Agnes Vilhelmina Lindholm. Hän pääsi ylioppilaaksi 1889 Hämeenlinnan lyseosta ja opiskeli Helsingin yliopistossa valmistuen filosofian kandidaatiksi ja maisteriksi 1894.

Lund opiskeli klassillista ja nykykiinaa Humboldtin yliopistossa Berliinissä ja Lontoossa. Hän oleskeli Kiinassa vuosina 1899–1901. Lund menetti matkan aikana Helsingin yliopiston kirjastoa varten keräämänsä kirjat ja muun materiaalin boksarikapinan aikana ollessaan Pekingissä kapinallisten piirittämässä lähetystökorttelissa. Hän onnistui kuitenkin hankkimaan uusia teoksia menetettyjen tilalle poikettuaan paluumatkalla Shanghaissa. Lund pystyi toimittamaan Suomeen noin 40 hyllymetriä klassillista kiinalaista kirjallisuutta ja lisäksi pienemmän määrän nykykiinalaisia tekstejä.

Vuodesta 1910 alkaen Lund toimi Porvoon ruotsalaisen klassillisen lyseon suomen kielen opettajana.

Lund oli naimisissa vuodesta 1889 Saima Mathilda Lindellin (1875–1941) kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hugo Lund Kiinassa 1899-1901 : Suomen ensimmäisen sinologin kokemuksia Kaukoidästä päiväkirjamerkintöjen sekä kirjeiden valossa ; toimittanut Harry Halén. Unholan aitta 4. Cambaluc, Helsinki 1994