Horizon Zero Dawn

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Horizon: Zero Dawn)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Horizon Zero Dawn
Kehittäjä Guerrilla Games
Julkaisija Sony
Jakelija PlayStation Store, Steam, Humble Store, Epic Games Store ja PlayStation Now
Ohjaaja Mathijs de Jonge
Tuottaja Lambert Wolterbeek Muller
Säveltäjä Joe Henson, Joris De Man ja Alexis Smith
Pelisarja Horizon
Pelimoottori Decima
Julkaistu
    • NA 28. helmikuuta 2017
    • EU 1. maaliskuuta 2017
    • JP 2. maaliskuuta 2017
Lajityyppi toimintaseikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo[1]PEGI: 16[2]
Alusta PlayStation 4
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Blu-ray-levy, digitaalinen lataus ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Horizon Zero Dawn on Guerrilla Gamesin kehittämä ja Sony Interactive Entertainmentin PlayStation 4 -alustalle julkaisema videopeli, vuodelta 2017. Peli on avoimen pelimaailman toimintaseikkailupeli, jossa on roolipelin ominaisuuksia.

Horizon Zero Dawn sai huomiota jo ennen sen julkaisua E3-messujen yhdessä pidettävillä Game Critics Awards -palkinnoilla.

Pelille on julkaistu jatko-osa Horizon Forbidden West.[3]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on Alankomaiden suurin mediatuotanto pelin julkaisuun mennessä.[4] Kehitys maksoi 45 miljoonaa euroa ja enimmillään pelin parissa työskenteli 250 henkeä.[4]

Pelin kehitys alkoi pelimekaniikan prototyypeillä vuonna 2010.[5]

Thunderjaw-hahmon 3D-mallintaminen vaati viideltä henkilöltä kahdeksan kuukautta työtä sekä lisätyötä sen saamiseksi lopulliseen versioon peliin.[6] Mallinnuksessa on käytetty muun muassa ZBrush-ohjelmistoa.[6]

Pelin maastojen ja vesistöjen luomiseen on käytetty muun muassa Houdini-ohjelmistoa, jolle säännöt kertomalla pyrittiin luomaan luonnollisen tuntuisia maastonpiirteitä.[7] Vesistön luomisessa maastoa muokataan, jotta vesistölle saadaan uurteet ja kerääntymispisteet epäluonnollisten ilmiöiden välttämiseksi.[7]

Pelin päähenkilön Aloyn ulkonäkö on hollantilaisen näyttelijän Hannah Hoekstran ja ääni on Ashly Burchin.[8]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli sijoittuu jälki-apokalyptiseen maailmaan, jossa ihmiset elävät heimoissa ja metsästävä jousilla ja nuolilla. Luonnonolojen lisäksi haasteena ovat mekaaniset eläimet.

Päähenkilö on Aloy, joka on ollut ulkopuolinen lapsesta asti, joka haluaa selvittää syyn ulkopuoliseksi joutumiselleen ja osallistuu norien (Aloyn heimon) soturikoetukseen jotta voi kysyä syytä matriarkoilta.

Juuri kun koetus päättyy, kokelaat joutuvat hyökkäyksen kohteeksi. Aloy lähtee etsimään syytä laajemmin ja selvittämään menneisyyden tapahtumia.

Matkansa aikana Aloylle selviää, mitä menneisyyden maailmalle tapahtui. Noin tuhat vuotta sitten maailman vaikutusvaltaisin automatiikkayhtiö, Faro Automated Solutions, johtajanaan itsekeskeinen Ted Faro, loi Chariot-nimisen sotarobottilinjan, jonka kolme robottiluokkaa kykenivät syömään biomassaa polttoaineeksi, orjuuttamaan minkä tahansa muun keinoälyn niiden alle, olivat käytännössä täysin mahdottomia hakkeroida ja kykenivät lisääntymään täysin itsenäisesti. Nämä robotit olivat menestys sotilasmarkkinoilla, kunnes yksi Chariot-parvi kohtasi häiriön, joka sai sen kääntymään omistajiaan vastaan. Parven saaminen takaisin hallintaan ei onnistunut, koska sen hakkerointi oli mahdotonta eikä niihin oltu ohjelmoitu takaporttia. Ted Faro kutsui apuun entisen työntekijänsä Elisabet Sobeckin ja tutkiessaan häiriötä hänelle selvisi, että parvesta oli tullut täysin itsenäinen. Laskelmien mukaan parvi tulisi kasvamaan liian suureksi pysäyttää ja koska se kykeni syömään kaiken orgaanisen materiaalin, se tulisi syömään kaiken elämän Maasta viidessätoista kuukaudessa. Parvea alettiin kutsua Faro-rutoksi.

Koska parvea ei muuten voitu pysäyttää kuin raakapakottamalla sen sammutuskoodit, joka veisi vuosikymmeniä, maailma oli tuomittu. Elisabet kuitenkin keksi suunnitelman palauttaa elämä Maahan parven sammutuksen jälkeen: Projekti Zero Dawn, jonka tavoitteena oli rakentaa täysin automatisoitu maanmuokkausjärjestelmä palauttamaan elämä maapallolle. Järjestelmä koostui yhdestä hallitsevasta tekoälystä nimeltä GAIA, ja sen yhdeksästä alifunktiosta:

  • AETHER: puhdistaa Maan ilmakehä
  • APOLLO: arkisto, joka opettaisi uudelle ihmiskunnalle kaiken menneisyydestä
  • ARTEMIS: luoda uusi eläimistö
  • DEMETER: palauttaa kasvisto Maahan
  • ELEUTHIA: luoda uusi ihmiskunta kloonaamalla ihmisten varastoitua geeniperimää
  • HADES: alifunktio, jonka tarkoitus on tuhota biosfääri, jos GAIA ei onnistu luomaan toimivaa biosfääriä ja voi sitten aloittaa prosessin alusta.
  • HEPHAESTUS: tarkoitus luoda ja rakentaa tarvittavat koneet ja robotit GAIAa varten.
  • MINERVA: toimii lähettäjänä Faro-ruton sammutuskoodeille.
  • POSEIDON: puhdistaa Maan vesistöt.

Salaperäinen mies Sylens, jolla on pakkomielle tietää menneisyydestä, ottaa yhteyttä Aloyhin, ja Aloy vastahakoisesti ottaa avun vastaan. Heille lopulta selviää koko totuus. Kun Aloy viimein pääsee laitokseen, jossa hän syntyi, hänelle selviää, että yhdeksäntoista vuotta sitten GAIA havaitsi tuntemattoman lähetyksen ulkoavaruudesta, joka muunsi kaikki Zero Dawnin alifunktiot itsenäisiksi tekoälyiksi. Tämän vuoksi nyt itsenäinen HADES katsoi, että GAIA oli epäonnistunut tehtävässään ja ohjelmointinsa pakottamana yritti ottaa GAIAsta hallinnan ja tuhota biosfääri jälleen. Pysäyttääkseen HADESin GAIA päätti tuhota itsensä ja HADEKSEN myös, mutta HADES loi viruksen, jonka avulla hän ja muut kahdeksan alifunktiota irtautuivat GAIAsta. Vaikka GAIA onnistui viivyttämään HADESta itsetuholla, vaara ei ollut ohi, sillä GAIA ennakoi, että HADES yrittää löytää toisen keinon suorittaa tehtävänsä. Tätä varten ennen tuhoaan GAIA lähetti ELEUTHIAlle komennon synnyttää Elisabet Sobeckin geeniperimää käyttäen klooni, joka kykenisi löytämään isäntäohituslaitteen, jolla pysäyttää HADES ja myöhemmin korjata maanmuokkausjärjestelmä, sillä GAIAn tuho rikkoo sen toiminnan. Tämä klooni on Aloy. Totuus on Aloylle shokki, sillä koko ikänsä hän halusi vain tietää, kuka oli hänen äitinsä ja tieto, ettei hänellä ollut oikeaa äitiä miltei masentaa hänet. Sylens tuo hänet takaisin nykyhetkeen ja käskee Aloyta tapaamaan hänet GAIA Prime laitoksessa, jossa GAIA luotiin.

GAIA Primella Aloylle ja Sylensille selviää, miksi uusi ihmiskunta on taantunut heimolaiskulttuuriin, joka ei juuri käytä teknologiaa. Elisabet uhrasi itsensä varmistaakseen Zero Dawnin onnistumisen, kun laitoksen yksi porttitiiviste petti, ja se oli korjattava ulkoa. Ilman Elisabetia Ted Faro, joka syyllisyyden kalvaamana tuli vakuuttuneeksi siitä, että uuden ihmiskunnan ei pitäisi saada tietää menneisyydestä. Hänelle tuli pakkomielle ajatuksesta, että APOLLOn sisältämä arkisto on tauti, joka vain johtaisi maailman uuteen tuhoon. Tämän takia hän tuhosi koko APOLLOn sisällön ja murhasi kaikki Zero Dawnin ylemmät toimihenkilöt. Ilman APOLLOa uusi ihmiskunta ei koskaan oppinut menneisyydestä mitään, saati kuinka luoda samantasoinen teknologinen yhteiskunta kuin ennen, ja kun heidät sitten pakotettiin ruuan ja tarvikkeiden ehdyttyä ulkomaailmaan, heimolaiskulttuurit syntyivät. Aloy löytää isäntäohituslaitteen ja Sylens antaa Aloylle tämän keihään, jonka avulla hän voi pysäyttää HADESin. HADESin tavoite on käyttää MINERVAn käyttämiä signaalitorneja, joilla Faro-rutto sammutettiin, tekemään päinvastainen, eli käynnistämään se uudelleen, jotta se sitten tuhoaisi Elämän Maasta uudelleen.


Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Horizon Zero Dawn
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic (PS4) 89/100[9]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 9/10[10]
IGN 9.3/10[11]
Polygon 9.5/10[12]

V2.fi antoi pelille 4,5/5 tähteä arvostelussaan.[13]

IGN antoi pelille arvosanan 9,3/10 arvostelussaan.[11]

Polygon antoi pelille 9,5/10 arvostelussaan.[12]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golden Joystick Awards[14]
  • Best Storytelling
  • PlayStation Game of the Year
  • Best Gaming Performance: Ashly Burch
  • Breakthrough Award: Ashly Burch
British Academy Games Awards[15]
  • Original Property

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on myynyt 2,6 miljoonaa yksikköä alle kahdessa viikossa julkaisunsa jälkeen tehden siitä Guerrilla Gamesin menestyneimmän julkaisun tähän mennessä.[16]

Kesäkuussa 2017 Sonyn edustaja kertoi pelin myyneen 3,4 miljoonaa kappaletta.[17] Helmikuussa 2018 Sony ilmoitti pelin myyneen 7,6 miljoonaa kappaletta.[18] Pelin myynti nousi 10 miljoonaan kappaleeseen seuraavaan vuoteen mennessä.[5] Helmikuuhun 2022 mennessä peli on myynyt 20 miljoonaa kappaletta.[19]

Peli on myös maailman myydyin peli, jonka pääosassa on nainen.[20]

Lisäsisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin ensimmäinen ladattava sisältö on nimeltään Frozen Wilds, joka on julkaistu marraskuussa 2017.[21]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ashly Burch  Aloy / Elizabet Sobeck  
 JB Blanc  Rost  
 Nicolette McKenzie  Teersa  
 John Hopkins  Erend  
 Crispin Freeman  Helis  
 Lance Reddick  Sylens  
 Josh Keaton  Avad  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Horizon: Zero Dawn esrb.org. Viitattu 12.4.2017.
  2. Pelihaku pegi.info. Viitattu 12.4.2017.
  3. Horizon Zero Dawn 2: Forbidden West announced for PlayStation 5 11.6.2020. Eurogamer. Viitattu 12.6.2020. (englanniksi) 
  4. a b Horizon: Zero Dawn Cost a Reported €45 Million to Make pushsquare.com. Viitattu 23.4.2017.
  5. a b Horizon Zero Dawn Celebrates Second Anniversary, 10 Million Copies Sold Worldwide blog.playstation.com. 28.2.2019. Viitattu 10.8.2020. (englanniksi)
  6. a b Making Horizon Zero Dawn's Machines feel like living creatures Gamasutra. Viitattu 23.4.2017.
  7. a b Guerrilla Games | Horizon Zero Dawn SideFX. Viitattu 9.4.2019.
  8. Meet the Real-Life Aloy from Horizon: Zero Dawn pushsquare.com. Viitattu 23.4.2017.
  9. HORIZON: ZERO DAWN PLAYSTATION 4 Metacritic. Viitattu 12.4.2017.
  10. https://www.gamespot.com/reviews/horizon-zero-dawn-review/1900-6416620/
  11. a b O'Brien, Lucy: HORIZON: ZERO DAWN REVIEW IGN. Viitattu 12.4.2017.
  12. a b Kollar, Philip: HORIZON ZERO DAWN REVIEW Polygon. Viitattu 13.4.2017.
  13. Pärssinen, Manu: Horizon Zero Dawn V2.fi. Viitattu 12.4.2017.
  14. The Legend of Zelda: Breath of the Wild scores big at the 35th Golden Joystick Awards presented with OMEN by HP 17.11.2017. GamesRadar. Viitattu 22.11.2017.
  15. Winners List for the British Academy Games Awards in 2018 (Plain Text) BAFTA Awards. 12. huhtikuuta 2018. British Academy of Film and Television Arts. Viitattu 26. marraskuuta 2018. (englanniksi)
  16. Horizon Zero Dawn sales top 2.6M units in under two weeks Polygon. Viitattu 24.4.2017.
  17. Horizon: Zero Dawn Has Now Sold 3.4 Million Copies IGN. Viitattu 15.9.2017.
  18. Wesley Yin-Poole: Horizon Zero Dawn shifts a whopping 7.6m copies 28.2.2018. Eurogamer. Viitattu 5.3.2018.
  19. Victoria Kennedy: Horizon Zero Dawn sales hit 20m eurogamer.net. 11.2.2022. Viitattu 13.2.2022. (englanniksi)
  20. Guinness World Records: Gamer's Edition 2020, s. 75. Otava. ISBN 1912286823.
  21. Horizon Zero Dawn’s first DLC, out this winter, may bring Aloy to a deadly supervolcano Polygon. Viitattu 15.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]