Hopeamaltsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hopeamaltsa
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Revonhäntäkasvit Amaranthaceae
Alaheimo: Chenopodioideae
Suku: Maltsat Atriplex
Laji: laciniata
Kaksiosainen nimi

Atriplex laciniata
L.

Synonyymit

Atriplex rosea

Katso myös

  Hopeamaltsa Wikispeciesissä
  Hopeamaltsa Commonsissa

Hopeamaltsa (Atriplex laciniata, syn. Atriplex rosea) on revonhäntäkasvien (Amaranthaceae) heimoon, maltsojen (Atriplex) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on yksivuotinen ruohovartinen kasvi, jolla on hopeisenjauhoiset lehdet. Hopeamaltsan voi mahdollisesti sekoittaa nuoreen ja pienikokoiseen isomaltsaan (Atriplex prostrata), jonka lehdet voivat myös olla hopeisenjauhoiset, mutta lajit ovat erotettavissa lehtien tyven sekä hedelmystöjen ulkonäön perusteella.[1]

Hopeamaltsan varsi on yleensä punertava ja kasvutavaltaan maanmyötäinen. Sen lehdet ovat kiilatyvisiä ja hopeisenvärisiä. Lehtien muoto vaihtelee vinoneliömäisestä puikeaan, ja lehtilaita voi olla harvahampainen tai syvähampainen. Kukkien verholehdet ovat noin senttimetrinmittaisia ja keskiosiin asti yhteen kasvaneita. Verholehtien selkäpuolen suonitus on verkkomainen. Hopeamaltsan kukat ovat pieniä ja hopeamaltsa kukkii heinäkuusta syyskuulle.[1]

Hopeamaltsa kasvaa hiekkaisilla, merilevän lannoittamilla merenrannoilla[1]. Ruotsissa lajia tavataan harvinaisena ja satunnaisesti maan rannikkoalueilta[1]. Suomessa hopeamaltsaa on tavattu muutamalta paikalta 1950-luvulla[2].

  1. a b c d Den virtuella floran: Sandmålla (Atriplex laciniata) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 4.10.2019. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Hopeamaltsa (Atriplex rosea) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 4.10.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]