Hopeajuovasardiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hopeajuovasardiini
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Luukalat Osteichthyes
Alaluokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Sillikalat Clupeiformes
Alalahko: Clupeoidei
Heimo: Kupusillit Dorosomatidae
Suku: Limnothrissa
Regan, 1917
Laji: miodon
Kaksiosainen nimi

Limnothrissa miodon
(Boulenger, 1906)

Synonyymit
  • Pellonula miodon Boulenger, 1906
  • Microthrissa stappersii Poll, 1948
  • Limnothrissa stappersi (Poll, 1948)
Katso myös

  Hopeajuovasardiini Commonsissa

Hopeajuovasardiini[2] (Limnothrissa miodon) on kupusillien (Dorosomatidae) heimoon kuuluva makeissa vesissä elävä kalalaji. Se on sukunsa Limnothrissa ainoa laji.

Hopeajuovasardiinin tavanomainen pituus on kymmenen senttimetrin luokkaa. Maksimissaan se voi kasvaa 17 senttimetrin mittaiseksi. Suurin julkaistu paino on 40 grammaa. Luustossaan hopeajuovasardiinilla on 41–44 nikamaa. Sen ruumis on melko hoikka, ja kalan korkeus on 22–24 prosenttia sen pituudesta pyrstöä lukuun ottamatta.[3]

Hopeajuovasardiini elää kotoperäisenä Tanganjikajärvessä, missä se on levinnyt hyvin laajalle eikä sillä ole siellä suuria uhkia. Lajia tavataan myös Tanganjikajärveen laskevan Malagarasi-joen alajuoksulla. Hopeajuovasardiinia on myös tuotu Kivujärveen ja tekojärviin Cahora Bassaan sekä Karibajärveen. Aikuiset hopeajuovasardiinit elävät veden pelagisella alueella, vaikkakin ne lisääntyvät ja elävät nuorina lahdissa, rannikoilla ja joen suistolla.[1]

Karibajärvessä suoritetun tutkimuksen perusteella hopeajuovasardiinin ravinto on monipuolinen, mutta koostuu enimmäkseen Bosmina longirostris -vesikirpuista ja muusta eläinplanktonista. Tutkimuksen mukaan laji voi kuluttaa yhden päivän aikana yhdeksän prosenttia ruumiinsa painosta.[4] Lisääntyminen tapahtuu sadekauden aikana.[3]

Laji on kaupallisesti toiseksi merkittävin kala järvihailin (Stolothrissa tanganicae) jälkeen Tanganjikajärvessä, Kivujärvessä ja Karibajärvessä. Sen aikuisia yksilöitä ylikalastetaan pelagisella alueella ja nuoria yksilöitä rannikoilla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taksonomian lähde alaheimon sukuun asti: Nelson, Joseph S. & Grande, Terry C. & Wilson, Mark V. H.: Fishes of the World. Fifth edition. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2016. ISBN 9781118342336. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 23.7.2020). (englanniksi)
  • Taksonomian lähde suvusta alaspäin: Limnothrissa miodon (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 23.7.2020. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ntakimazi, G.: Limnothrissa miodon IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019-3. 2006. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.2.2020. (englanniksi)
  2. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 108. Suomen Biologian Seura Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
  3. a b Limnothrissa miodon (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 22.2.2020. (englanniksi)
  4. Mandima, Jimmiel: Karibajärvessä elävän sardiinin (Limnothrissa miodon) ravinnonkäyttö University of Eastern Finland. Arkistoitu 22.2.2020. Viitattu 22.2.2020. (suomeksi)